Uetisk kort-bransje

Knut Bråthen er ansvarlig redaktør og daglig leder i Bygdeposten.

Knut Bråthen er ansvarlig redaktør og daglig leder i Bygdeposten. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Kredittkortselskapene roper i disse «skrapa» etterjulstider ut sine tilbud via megafon. Har du inntekt og fast adresse kan du uten problemer pådra deg flere hundre tusen kroner i kreditt. Det er som en honningfelle for folk med dårlig råd og svak karakter. Det fins i dag ikke noe sentralt register som viser hvor mye kreditt du har skaffet deg. Å leve på kreditt er en kortvarig glede som kan bli svært kostbar.

Det bør så snart som mulig komme et offentlig gjeldsregister, slik at det blir en øvre grense for hvor mye kreditt man kan ta opp. Rentesatsen på kredittkort er skyhøye. Selv små beløp kan vokste til flere tusen kroner hvis man kun betaler minimumsbeløpet på fakturaen. For de som har havnet dypt nede i gjeldsfella er det ikke uvanlig å betale gjelden på ett kort, ved å bruke av kreditten på et annet kort.

Ved utgangen av 2016 var norske husholdninger samlede forbrukslån kommet opp i svimlende 83 milliarder kroner. Økningen har vært eksplosjonsartet med de følgene det vil få for mange. Alle mennesker kan uforskyldt havne i en økonomisk knipe, men i mange tilfeller er det også selvforskyldt. Vi kan rett og slett ikke bruke mer penger over tid enn hva vi tjener. Så vanskelig og så enkelt er det.

Aller helst bør vi bruke litt mindre enn vi tjener. Det heter å spare og litt sparepenger bør alle ha. En uventet bilreparasjon til noen tusen kroner eller at vaskemaskinen ryker bør ikke velte hele familiens økonomi. Et gammelt ordtak heter «å sette tæring etter næring». Det er fra en tid da det å låne penger var en svært alvorlig sak. Det er slutt på tiden da man må gå med lua i hånda for å søke om lån og takk for det, men moralen i uttrykket bør ha like stor gyldighet nå som den gang da.

Den som trolig er best skikket til å hjelpe deg i en knipe er banken din. Det er utrolig hva de kan få til hvis du er en kunde som alt i alt viser at du over tid gjør opp for deg. De kan også gi deg økonomisk rådgivning. Som for eksempel å sette opp et budsjett. Det er ikke dumt. Da oppdager man også at det er noe som heter januar, og at den måneden kommer etter desember. Å finansere livet sitt på kreditt, er som å bruke øsekaret til å fylle båten med vann.

Å leve på kreditt er en kortvarig glede som kan bli svært kostbar.

LES FLERE LEDERE:

Vi heier på kjærligheten 

En fugl Føniks av asken 

Gå hjem og lag barn 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken