Tre unge menn i vårt område er dømt for å ha delt seksualiserte bilder av ei jente. Bildene er svært ødeleggende for jenta og selv om det var dumt å la seg avbilde i en svært intim situasjon, er det verre å spre dem. Bildene er delt mange ganger og de vil aldri forsvinne. Sånn er nettet. Bilder, filmer og tekst vil alltid dukke opp igjen.

Det vitner om stor umodenhet å dele slike bilder. Det er trolig et slags forsøk på ungdommelig kjekkaseri. Telefonen har blitt vår beste venn og kanskje vår verste fiende. At vi til enhver tid har med oss en slik «dings» gjør at alt kan dokumenteres og deles. Det krever sterk karakter og menneskelig modenhet. Det er ikke noe nytt at ungdom tøyer grenser. De fleste har vel foretatt seg ting i ungdommen, som de helst vil glemme. Utfordringen i dag er at ungdommelig dumhet lett kan bli allemannseie fordi det kan spres med et par klikk. Vi lever i en verden der vi sjelden eller aldri er helt alene.

LES OGSÅ (+): Bruk hue før du sender

Det har i mange år blitt fokusert mye på nettvett, men vår lokale sak og haugevis med andre saker, viser at det er en lang vei og gå. Vi narrer oss selv hvis tror vi kommer dette til livs en gang for alle. Budskapet er og blir at dette er en jobb som vi aldri blir ferdige med. Det er en jobb hver og en av oss må ta på alvor overfor våre barn og sammen med skolen. Uansett innsats og uansett straffenivå: dette kommer til å skje igjen – dessverre.

Å få bilder av intim karakter delt og spredd for alle vinder er en stor belastning. Det er ofte svært stigmatiserende og vil ofte få store konsekvenser. Det som der og da virket uskyldig, får med ett store konsekvenser. Derfor er det bra at politiet og domstolen slår hardt ned på denne type saker. Det er et viktig signal om at samfunnet tar det alvorlig.

Telefonen sitter i dag klistret til hendene på en stor del av befolkningen, og jo yngre man er jo mer fastklistret sitter den til alle døgnets tider og i alle settinger. Det sier seg selv at sjansene for å misbruke telefonen til å ta intime bilder og dele disse bildene er store. Det kan kanskje framstå som en uskyldig lek, men konsekvensene kan bli store. Og selv om vi fra denne plassen i avisa oppfordrer alle til å la være, er vi stygt redd for at denne type saker vil det ikke bli færre av, dessverre.

Det vitner om stor umodenhet å dele slike bilder.

LES OGSÅ:

Sigdal uten visjoner?

Den store utfordringen 

Hvor er visjonene?