Gå til sidens hovedinnhold

Elleve hoder som tenker nytt

Artikkelen er over 4 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Modum Næringsråd med Modum Sparebank og Modum kommune som heiagjeng har tatt grep for i større grad å forstå framtiden. Gjennom prosjektet «Ungdom former morgendagens Modum» skal «grått hår, prolaps og prostata» få gode innspill fra elleve lokale ungdommer. De som skal arve verden skal få gi sitt besyv til utviklingen, før deres hjerner blir alt for forurenset av «alt-var-bedre-før-syken».

De skal ikke knekke alle koder, men de skal være med å dra i gang debatter. Gjør det og vær tydelige. Som redaktør i Bygdeposten håper jeg å se leserinnlegg med brodd og snert. Innlegg som provoserer de med posisjoner i samfunnet og som mener at utviklingen gjerne kunne stanset opp da selvbinderen ble oppfunnet. Vi tenker da på som mener at data, internett og annet digitalt herk ikke gir livet vederkvegelse. Det siste ordet er brukt for at denne gruppen skal forstå. Ordet har gått ut av dagligtalen, men det kan for eksempel brukes i betydningen «behag eller forfriskning.» Utfordre dem slik at de må legge inn dobbel dose kamferdrops for å døyve de angstpregete hosteanfallene.

Les også

Drar «kremtopper» til viktig konferanse

 

Linjene over provoserer og det er meningen. For skal vi henge med, er mimring om det som var, blant stivbeinte gamle «hasaladder» og ditto fruer ikke veien å gå. Det er kanskje ikke så lett å se det i hverdagen. Men sann mine ord: vi er midt oppe i revolusjon. Den heter digitalisering og bølgen kommer, så det er best å være forberedt.

Vi har lagt merke til at den digitale framtiden i noen miljøer blir omtalt som en slags vederstyggelighet og at ordet «omgangssyke» faktisk smaker bedre på tungen. Den danske humoristen R. Storm Petersen minnet verden om at det vanskelig å spå, spesielt om framtiden. Og selv om det er lenge siden de minneverdige ordene ble uttalt første gang, har han dem behold. Men noe vet vi. Vi vet at kompetanse er en fordel framfor sentimental synsing.

Les også

Åtte år og terrormål

 

Lokalpolitikere og rådmenn kan ikke løse alle utfordringer for en kommune. For å si det litt flåsete: et kommunestyre kan ikke vedta godt vær. Men de kan vedta at det er noen i kommunen som har kompetanse til å tolke værdata. Det er nettopp det disse ungdommene skal gjøre. Tolke samfunnets værdata, slik at vi kan stå bedre rustet i møte med stormen.

Vi vet at kompetanse er en fordel framfor sentimental synsing.

Les også

Kropp til glede og besvær

 

Kommentarer til denne saken