Gå til sidens hovedinnhold

Snute for en god historie

Artikkelen er over 3 år gammel

BYGDEPOSTEN MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Historien om hunden Nánock på Nerstad skole, som i kraft av sitt nærvær får elevene til å senke skuldrene og bli mer trygge når de leser, er like oppsiktsvekkende som den er rørende. Her må vi bare ta av oss hatten og nikke anerkjennende til skolen og lærer Marita Bjørnstrøm for å gå nye veier. Lesing er grunnlaget for all annen teori. Kan du ikke lese godt, sliter du med all annen teori.

Derfor er det å knekke lesekoden, forstå det man leser og lese raskt det viktigste av det viktige som skjer i et klasserom. Mange barn sliter med dette og når de begynner å sakke akterut kan det å lese for andre bli både vondt og vrient. Da er det godt å ha Nánock – en snill lesehund som skaper trygghet rundt seg. Den lytter og den gir varme.

Les også

Nánock er barnas beste lesevenn

 

Å lese for en hund kan ved første øyekast virke merkelig, men det er faktisk forsket ganske mye på dette. Det viser seg at det å kunne stryke på den varmen og bløte pelsen har en beroligende effekt. Blodtrykket og pulsen synker. Dermed frigjøres det et hormon i kroppen som gjør at man blir roligere.

Skoleelevene elsker Nánock ikke minst fordi den lytter og ikke retter på dem. Naturlig nok vil mange kanskje si, ettersom det er en hund, men en hund kan være en bedre «pedagog» enn voksne som pirker på småfeil. Det er med lesing som med alt annet; man må lære å krabbe før man kan lære å gå. Derfor er det å stimulere til lesing viktigere enn å pirke på småfeil. Får man først leseglede, leser man mer og jo mer man leser, jo bedre blir man. Lesing handler om mengdetrening. Du må lese mye, for å bli god.

Historien om Nánock viser en skole som våger å gå nye veier. Når dette kombineres med en dedikert lærer vil ofte gode ting skje. Lærer Marita Bjørnstrøm er veldig opptatt av lesing som fag og at faget skal være lystbetont. Sammen med Nánock skaper hun et fantastisk miljø for læring. Hennes engasjement kommer garantert elevene til gode. I hunden har de en ekte venn og den lytter uansett om det skulle stokke seg litt med doble konsonanter og lange, vanskelige ord. For det er mye som skal leses gjennom et langt liv. Det er kanskje å dra det litt langt å si at fikser du lesing, fikser du livet, men det er i hvert fall en god start på veien videre.

Lesing handler om mengdetrening. Du må lese mye, for å bli god.

Knut Bråthen, ansvarlig redaktør i Bygdeposten

 

Kommentarer til denne saken