Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) står i fare for å gå over i historien som ministeren som sørget for at mange norske lokalaviser sluttet å komme ut på lørdager.

Hvor hyggelig det er å ha på CV-en får han selv vurdere. Han bryr seg åpenbart ikke om de tusener av abonnenter som ikke lenger får avisen på lørdager. Vi tolker det dit hen at han ikke ofrer dem som er glade i lokalavisen en eneste tanke. Derfor oppforderer vi dem som måtte lese dette, og som sitter i en posisjon til å få hvisket ham noen ord i øret, om å gjøre det.

Erfaringene fra to lørdager med den nye distributøren Kvikkas viser at det er en jobb de ikke makter, i vårt område. For vår del har Solvik-Olsens ja til Kvikkas og nei til Posten vært en katastrofe. Ministeren selv derimot gikk smilende ut av stortingssalen i forrige uke og avblåste hele lørdagskrisen.

LES OGSÅ: – Jeg er fly forbannet

Solvik-Olsen sa at Kvikkas har vært veldig flinke til å tilpasse seg og fylle tomrommet etter Posten. De ordene er som å hånle våre cirka 1600 postabonneter i ansiktet og si at jeg bryr meg ikke om dere og lokalavisen deres.

Historien om anbudet om lørdagsdistribusjon, er historien om å forsøke «se» hele landet fra et skrivebord i Oslo. Det er historien om ansiktsløse byråkrater som lever sine urbane liv, og som ikke forstår hvor mye papiravisen fortsatt betyr ute i norske grendelag. For tusenvis av nordmenn er avisen lørdagens store høydepunkt. Det er historien om å sparke bena under en arena for lokal debatt, ja, selve limet i lokalsamfunnet.

Starten på slutten for Posten som lørdagsbud er det Høyre, Venstre, Krf og FrP som må ta skylden for. Det var de som fjernet Postens leveringsplikt på lørdager. Begrunnelsen er at det blir levert færre brev. Men Posten leverte faktisk anbud på lørdagsleveringen. De ble imidlertid vraket til fordel for Kvikkas. Det ansvaret er det kun én mann som har; samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Mange lokalaviser er satt i en svært vanskelig situasjon. Ett eksempel på hvor vanskelig dette er: Mandag sendte jeg som redaktør en e-post til både Kvikkas og deres tranportør Norpost for å be om en forklaring. De har fortsatt ikke svart.

For vår del har Solvik-Olsens ja til Kvikkas og nei til Posten vært en katastrofe.