Den store utfordringen

Knut Bråthen er ansvarlig redaktør og daglig leder i Bygdeposten.

Knut Bråthen er ansvarlig redaktør og daglig leder i Bygdeposten. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Skal alle som trenger en hjelpende hånd få det, må det tenkes radikalt annerledes enn i dag!

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.En av de aller største utfordringene vi står foran fra 2030 er å skaffe nok hender til å arbeide innen pleie- og omsorg. Leder for helse- og omsorgssektoren i Krødsherad kommune, Anne Marit Tangen fortalte i forrige kommunestyremøte at hvis de skal jobbe på samme måte da som i dag, må 75 prosent av alle ungdommer velge en jobb innen helsesektoren om 15–20 år. Skal alle som trenger en hjelpende hånd få det, må det tenkes radikalt annerledes enn i dag!

LES OGSÅ: Prosessene i Krødsherad

Dette gjelder over hele landet og ikke bare i Krødsherad. 75 prosent! Et vanvittig høyt tall og en utopi! Her må det tenkes nytt og spennende. Her må steiner snus i et vanvittig tempo, ny teknologi må tas i bruk og omsorgsyrkene må gjøres mer attraktive! Færre må velge å bli personlige trenere, livstilcoacher og interiørarkitekter for å nevne noe. Men uansett om vi får flere til å gå i «hvitt», holder det ikke. Ny teknologi må også tas i bruk.

Hva det innebærer kan vi ikke si i dag, nettopp fordi «i dag» er utdatert «i morgen». Det går så fort på det området nå, men det er viktig at våre lokale politikere og deres nasjonale kolleger tar dette på alvor. Flodbølgen av dem som vil trenge hjelp, pleie og omsorg vil skylle inn som en tsunami i kommunene hvis de ikke planlegger dette godt.

LES OGSÅ: Eilev og Josefine = TV

Også skoleverket må ta denne utfordringen på alvor. Skal samfunnet makte denne ekstremt store utfordringen må det bli langt flere som vil satse på en yrkesvei innen omsorg og pleie enn i dag. Det er ikke sikkert man bare kan utdanne ungdommer til akkurat det som er mest forlokkende der og da. Det hjelper ikke å pøse på med statsvitere og bloggere, når oldemor ligger på hjemmet og trenger nye bleier!

LES OGSÅ: – Vi skal ha demokrati, ikke diktatur

Skal kommunene makte denne formidable oppgaven må det også være flere veier til målet om nok ansatte. Mer «bedriftsintern» opplæring, mindre bruk av personellressurser til å journal-føring og flere varme hender som er ute i aktiv tjeneste. Det vil også garantert tvinge seg fram flere interkommunale løsninger. Dette blir en formidabel oppgave. Den vil kreve mye av oss alle. Dette er en av grunnpilarene vi bygger våre samfunn på. Derfor MÅ vi lykkes. Det er dette vi vil bli målt på.

Men uansett om vi får flere til å gå i «hvitt», holder det ikke.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken