Er du klar for revolusjonen? I USA står mange av kjøpesentrene nå tomme. De er utkonkurrert av netthandelen. De som har overtatt mye av handelen heter Amazon. De kan levere mat og andre varer til kundene på under to timer. De har allerede startet med å levere varene gratis med droner, som lander utenfor huset ditt. Amazon er et selskap mange i våre områder også er godt kjent med. Som alt annet starter det i USA og det kommer garantert til å komme hit også.

Hvis vi plusser på Apple, Google og Facebook er de i ferd med å få verdensherredømme på en rekke områder. Ifølge Aftenposten er verdien på disse fire selskapene snart 1000 milliarder dollar. Det betyr at verdien av disse selskapene til sammen er like store som brutto nasjonalproduktet til verdens sjette største økonomi – Frankrike. Appel alene er tre ganger mer verdt enn alle selskapene på Oslo Børs. Det gir enorm markedsmakt.

Google – et annet amerikansk selskap som utvikler førerløse biler. De har kommet langt og det er ikke lenger spørsmål om, men når de kommer på veien. Hva skjer da med alle de som arbeider i transportbransjen? Det neste er trolig førerløse båter og fly. Så vil heldigitaliserte banker komme, roboter som foretar ansettelser og stiller diagnoser.

I disse dager arrangeres A-tech i Oslo i regi av Aftenposten. De har invitert noen av verdens fremste framtidsforskere. En av den er Ray Kurzweil som er framtidsforsker for Google. Han mener blant annet at vi i løpet av 20 år vil klare å overvinne alle type sykdommer. Det er selvsagt fantastisk. Det er selvsagt også besnærende å tenke at vi kan leve av en type borgerlønn fordi maskiner etter hvert kan jobbe for oss. Men hva skjer med oss mennesker hvis antallet som blir satt utenfor arbeidslivet øker? For det vil garantert skje. Digitaliseringen vil endre samfunnet vårt radikalt.

Kanskje bør det bekymre oss at fire amerikanske selskaper snart er i ferd med å få verdensherredømme, eller skal vi bare tute med? Det dummeste vi kan gjøre er å stikke hodet i sanden og tenke at dette angår ikke meg. Det er nok å peke på mobiltelefonen i dag kontra hva den var for ti år siden? Skal vi være enige om at det har skjedd i en revolusjon?

Digitaliseringen vil endre samfunnet vår radikalt.