Gå til sidens hovedinnhold

Far hilser og beklager

Artikkelen er over 5 år gammel

Advarsel: Dette er et skråblikk på «sykt perfekt-samfunnet.»

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Etter 20 år med oppstartssamtaler i barnehager og skoler var det i år helt tyst fra «øverigheta». Det skjer når familiens yngste har blitt 18. Først nå kan man lette sitt hjerte og fortelle at man har sviktet. Vi kan si sannheten, uten fare for represalier fra samfunnets anklagende pekefingre. Tiden er kommet for at far hilser og beklager, fordi han ikke slavisk klarte å følge alle formaninger fra barnehagen, skolen, helsestasjonen, kostholdseksperter, «besserwissere» i diverse valører og de som mener at unger kan få hele barndommen ødelagt av å se far knekke en pils.

Om man ikke har følt seg utilstrekkelig før, er det bare å oppsummere alle formaninger man har fått fra første dag. For å komme under radaren til dem som noterer alt du sier, må man juge en god del. Jeg har for eksempel nikket anerkjennende til påstander om at alle barn bør spise fisk sju ganger i uka, og at alle middager bør lages fra bunnen av. Grønn- sakene bør være egenproduserte og gulrøttene bør helst ha egne navn. Jeg har også nikket og vært enig i påstanden om at man bare skal spise godteri de gangene familien bestiger fjelltopper, at kålrot egentlig er sabla godt som lørdagskos og at Nugatti er like farlig som snus.

Så har jeg ikke snakket helt sant om at ungene alltid sov klokken 20, etter at vi angivelig hadde en pedagogisk og rolig kveldsstund med fokus på u-hjelp og kildesortering. Ungene ble dessverre aldri kjørt til barnehagen i elbil, påkledd både refleks, redningsvest og hjelm – samtidig.

Det stemmer ikke at alle skogsturer foregikk i harmoni. Dessuten har jeg snakket hardt til dem flere ganger. Jeg har til og med bannet, og jeg har lurt dem til å droppe skiturer til fordel for filmdag med pizza og godteri. Unnskyld for at dere ikke har fått nok teltturer og for at dere ble tatt med inn i skumle bakgater i London i sene kveldstimer, at vi gikk på Place de Pigal i Paris og at deres unge sjeler ble herdet av salsashow og romsmaking i Havanna. Så vil jeg si unnskyld for at jeg i deres påhør har bedt noen dra til h ... og at jeg én gang glemte både gummistøvler og nistepakke til skolen på samme dag. Det siste ble syrlig kommentert og notert.

Først nå kan man lette sitt hjerte og fortelle at man har sviktet.

LES FLERE LEDERE:

Lykke til, skoleunger  

Bygdeposten og travsiden  

Dagen du drømte om  

Kommentarer til denne saken