-Tragisk for kulturhistorien

Kulturminnerådets leder Arild Mikkelsen (t.v.) og nestleder Nils P. Hobbelstad  kunne mandag trist iaktta restene etter Braathengården i Gamle Hokksund.

Kulturminnerådets leder Arild Mikkelsen (t.v.) og nestleder Nils P. Hobbelstad kunne mandag trist iaktta restene etter Braathengården i Gamle Hokksund. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Bygget som brant ned mandag morgen var fra 1600-tallet.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Brannen i Gamle Hokksund ØVRE EIKER: Kulturminnerådets medlemmer er i sjokk etter at et av Hokksunds eldste hus brant ned til grunnen.

Representanter fra kulturminnerådet i Øvre Eiker var mandag i Gamle Hokksund for å se på skadene ved Braathengården, som ble totalskadd i den dramatiske brannen.

- Det er selvfølgelig svært dramatisk for dem som bodde i gården, men brannen er også et stort tap for kulturhistorien i Hokksund, sier leder av kulturminnerådet, Arild Mikkelsen.

- Stort sjokk

- Dette kom som et stort sjokk, og det vil gå lang tid før jeg kan venne meg til at Braathengården er borte, sier nestleder i rådet Nils P. Hobbelstad.

De er begge enige om at tapet av det fredete bygget er som å få røsket ut hjørnetanna i det kulturhistoriske arbeidet man har gjort i Gamle Hokksund gjennom de siste årene.

- Hva gjør dere nå?

- Vi må nå se om det er noe av historisk verdi som kan tas vare på, og gjøre opp status for å komme med innspill til kommunen om brannvern av de andre historiske bygningene i Gamle Hokksund, sier Mikkelsen.

- Må ta vare på særpreget

Mikkelsen forteller videre at de også mener det vil være viktig, for det arbeidet som er gjort med å bevare historien i Gamle Hokksund, at et nytt bygg på branntomten må være noe som passer inn i den helheten man har i området.

- Kulturminnerådet vil også gjerne komme med gode råd og innspill til videre bruk av tomten, sier Hobbelstad.

Eier av Falchegaarden som ligger vegg i vegg med Braathengården, Bjørn Johansen, påpeker at et nytt bygg på tomten må bygges opp i gammel stil, for å bevare særpreget til Gamle Hokksund.

Han forteller at han var svært bekymret for at brannen skulle spre seg til hans eiendom, som også rommer et av Hokksunds eldste hus.

Ifølge Mikkelsen og Hobbelstad er det nå trolig opp til Fylkesmannen hva som skal og kan gjøres på tomten til Braathengården.

Historisk bygg

Braathengården er trolig fra midten av 1600-tallet og var en gård med mye historie i veggene.

På begynnelsen av 1800-tallet holdt lensmannen til i bygget og den landskjente predikanten Hans Nielsen Hauge, skal ha sittet i arrest i 2. etasje i gården tidlig på 1800-tallet.

Hauge skal også ha stått bak et navnetrekk som var risset inn i en av glassrutene i bygget.

Det er ikke kjent hvor lenge Hauge satt her, men sannsynligvis ble han fraktet videre til Christiania etter noen få dager.

Jonas Lie

I 1834 ble bygningen kjøpt av prokurator Mons Lie, som var fullmektig hos sorenskriveren i Eiker, Modum og Sigdal.

Året før hadde han og hustruen, Pouline Tiller, fått en sønn som ble døpt Jonas Lauritz Idemil, og som i voksen alder skulle bli en av landets aller fremste forfattere.

- Den gamle lensmannsgården ble altså barndomshjemmet til dikterhøvdingen Jonas Lie, skriver Bent Eik på Eiker Arkivs hjemmesider.

Artikkeltags