Stor middelalderfest på Fiskum

Ole H Flesaker viser fram en modell av dreiebenk som drives med fotkraft og var i bruk i Norge i riktig gamle dager. Denne modellen har han laget selv.

Ole H Flesaker viser fram en modell av dreiebenk som drives med fotkraft og var i bruk i Norge i riktig gamle dager. Denne modellen har han laget selv.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Dugnadsinnsats gjorde middelalderdagene mulig

DEL

ØVRE EIKER: Middelalderdagene ble avsluttet med teater og middelalderaktiviteter ved Fiskum gamle kirke søndag. Nå satser man på et utvidet tilbud til neste år.

Kultursjef Lidia Myhre er godt fornøyd med årets middelalderdager, selv om hun nok kunne ønske seg noe mer folk.

- Vi har likevel opplevd en veldig god samling av forskjellige krefter, sier hun og er særlig imponert over hva Fiskum Barne og Ungdomsteater har fått til etter bare en dags øvelse. Ungdommene framfører et middelalderspill der en gjøglertrupp opptrer med sang og dans samtidig som de forteller eventyr. I dette tilfellet forteller de eventyret om Liti Kjersti som ble bergtatt av haugbonden. Hun blir reddet av kirkeklokkene som bryter trolldommen og befrir henne.

Hanne Fjerdingstad og Ketil Kokstad hadde regien og har øvd inn stykket med ungdommene i løpet av bare en dag sammen med Eilif Gundersen.

En stor dugnadsinnsats fra mange ildsjeler og frivillige har gjort middelalderdagene mulige. Arrangementet er et resultat av et samarbeid mellom kulturseksjonen i Øvre Eiker kommune og mange forskjellige frivillige kulturkrefter. Myhre ønsker seg imidlertid mer støtte fra næringslivet.

- Dette er et beskjedent prosjekt i økonomisk sammenheng, men det gir veldig stor gevinst, sier hun og håper næringslivet blir med til neste år. Hun ønsker at denne middelaldermarkeringen skal bli en innarbeidet tradisjon ved Fiskum gamle kirke.

- Men det tar tid å innarbeide tradisjoner, sier hun og håper på en utvidet festival til neste år.

Middelalderfestival

Årets festival omfattet både middelaldervandring med foredrag og ekte gregoriansk sang og musikk. Et gregoriansk kor var stablet på bena for anledningen og gjennomførte en ekte middelalderkonsert tidligere i uken.

Under avslutningen ved Fiskum gamle kirke søndag fikk både store og små mulighet til å prøve en ekte ridderrustning. I tillegg fikk man undervisning i hvordan man bærer skjold og lanse, fekter med staver og hvordan man farger garn med planter fra naturen, for å nevne noe.

En gammel gapestokk var også stilt ut sammen med et ekte middelaldertelt og mange gikk rundt i ordentlige drakter fra middelalderen.

Det var også mulig å smake ekte middelaldersk grillmat som var gjort i stand og ble servert av Morten Hansen som hadde en rimelig travel ettermiddag utenfor den gamle kirken.

Artikkeltags