ØVRE EIKER Eldar Vågan vil at det skal rykke i lokale danseføtter når han tar med seg resten av bilopphuggerne til Vestfossen.

I går ga han Bygdeposten oppskriften på hvordan man danser med gelébein: Overkroppen skal være strak, knærne litt bøyd og den fremste skotuppen skal peke utover. Når posisjonen er inntatt, kan skjelvingen i knærne begynne.

Det ser morsomt ut på scenen, og vi vedder hatten til Vågan på at det nok heller ikke så helt ukomisk ut midt i Vestfossen sentrum.

Forbipasserende og skolebarn på vei hjem, sendte lange nysgjerrige blikk mot noe som neppe blir gjentatt der med det første.

Danselærer

- Detta er genetisk nedarva. Je har medfødt slakke knær, svarte Eldar Vågan da Bygdepostens spurte om han ville lære bort sin særegne dans.

Etter litt mer mas går likevel den sporty artisten med på å leke danselærer – noe han aldri har vært før.

- For å få til en sånn dans må man ha holdt seg unna sportslig aktivitet, og holdt seg til poker og bilkjøring, spøker han.

Som vanlig er han ikledd den karakteristiske dressen, slips, hatt og spisse sko.

Man får en litt spesiell følelse når man står skulder til skulder med en mann som har redda selveste julenissen bare noen år tilbake.

Å lære Bygdepostens utskremte å danse, er kanskje en like stor oppgave.

- Man må ha en høy kroppstemperatur og store sko, forteller Vågan.

Så satte han i gang.

Kneskålene gikk lynraskt fra hverandre og trakk seg like fort sammen igjen.

Undertegnedes forsøk på å være ”hermegåsa” føltes som slow motion.

Nye bukser

- Du er den første i pressen jeg har fortalt detta til, men je har helt nye bukser. De er lagd i 100 prosent polyester. Alle dissa fine i bomull og polyester ryk. Man blir litt svett og bevege seg mye på scenen vettu, forklarer totningen.

Så mye som fire ganger tidligere har han opptrådt i kulturhovedstaden.

Han har også kjørt rally på bygdeveiene.

- Det var vel mest å måka veier. Je klarte ikke maks tidsgrensa, ler han.

Bilentusiasten har holdt på med motor i alle år, og lært seg de fleste tenkelige tjuvknep.

- Je hjalp ei dame som hadde låst seg ut av bilen. Jeg fikk åpna døra og starta motoren. Hu lurte på om je var en tryllekunstner, forteller Vågan.

Om det er en slags trolldom i de smidige knærne er vanskelig å si, men han håper i hvert fall at Vazelina bilopphøggers kan lage førjulsmagi når de kommer 16. og 17. november.

Vestfossen er første stoppested for konserten ”Hem’at tel jul”.