ØVRE EIKER: Neo Power Technology på Loesmoen er tildelt den prestisjetunge utnevnelsen ”Climate Solver 2009” av Verdens Naturfond.

Neo Power Technology (NPT) fikk overrakt den gjeve prisen i forbindelse med Stockholm Cleantech Venture Day 29. september.

LES OGSÅ: Brende ble begeistret

Her møttes bedrifter og investorer fra Europa, Asia og USA, for å se på nye og innovative løsninger for å produsere energi på en miljøvennlig og effektiv måte.

- Prisen betyr svært mye for oss. Den gir oss og vår forskning en oppmerksomhet rundt om i verden som vi ikke hadde klart å skape alene, sier daglig leder Peter Grubyi.

NPT er et datterselskap av forskningsbedriften Clavis Holding, som også holder til på Loesmoen i Hokksund, og som tidligere har gjort seg bemerket for banebrytende pumpeteknologi som nå benyttes i oljeindustrien.

Erstatter bensin

Neo Power fikk prisen for en ny og banebrytende motorteknologi som gir opp mot 50 prosent høyere energieffektivitet enn hva man kan oppnå med dagens forbrenningsmotorer.

- I vår motorteknologi er forbrenningen av bensin eller diesel erstattet med detonasjon av naturgass, biogass eller hydrogengass. Energi i detonasjonsbølgen overføres til en bølgekonverter og videre til lineær generator som produserer elektrisk strøm, sier daglig leder Peter Grubyi.

- I tradisjonelle motorer som er basert på rotasjon, overføres energien via et stempel til en veivaksel som roterer. Ved bruk av denne teknologien oppstår det mye motstand og varme, som medfører et energitap på omkring 75 prosent i forhold til tilført energi, sier hjernen bak den banebrytende motoren, professor og seniorforsker i NPT, Magomet Sagov.

Kraftproduksjon

Motoren som NPT har utviklet er i første omgang tenkt brukt til kraftproduksjon, men selskapet tenker seg også at motoren på sikt kan brukes i både biler og båter.

- Teknologien vi benytter gjør at vår motor vil være langt mindre i størrelse i forhold til ytelsen, enn tradisjonelle motorer, sier Grubyi.

Han forteller videre at selskapet jobber tett i samarbeid med Siemens og universitetet i Texas om videreutvikling av teknologien man har funnet opp i Hokksund.

Stort miljøpotensial

- Om motoren til NPT blir tatt i bruk av 10 prosent av verdensmarkedet for mobile kraftverk, vil dette medføre at karbondioksidutslippene i verden kan reduseres med 50 millioner tonn årlig. Dette tilsvarer det årlige utslippet av karbondioksid i Sverige, sier Grubyi.

Han forteller at de som en forskningsbedrift ikke har planer om å produsere og selge motoren, og at de derfor er i forhandliger med to store internasjonale aktører som kan stå for produksjon og salg.

- Vi er fortsatt i en utviklingsfase, men vi regner med at produksjon og salg av motorene vil starte i løpet av 2010-2011. Det handler om et produkt for et stort marked. Målet er å samarbeide med markedsledende motorprodusenter for å kommersialisere teknologien, sier Grubyi.

Forskningsbedriften på Loesmoen som ble etablert i 1999, har i dag seks ansatte og bruker årlig syv til åtte millioner kroner på forskning og produktutvikling.