Møtes for å knekke MC-koden

1. september i fjor ble den lokale MC-klubben Norsemen fullverdig medlem i Hells Angels. Øvre Eiker kommune arbeider hardt for å få klubben ut av kommunen og hindre rekruttering.

1. september i fjor ble den lokale MC-klubben Norsemen fullverdig medlem i Hells Angels. Øvre Eiker kommune arbeider hardt for å få klubben ut av kommunen og hindre rekruttering. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Werp, justisministeren og politidirektøren på podiet.

DEL

MIDTFYLKET: Lokale politikere møter justisministeren, Kripos og skattemyndigheter i en stor konferanse hvor MC-bander er hett tema.

Hells Angels-bekjemperen og ordfører Anders B. Werp i Øvre Eiker skal holde foredrag om kommunens holdning til såkalte MC-bander.

Under tittelen ”Kan MC-bander knekkes?” møtes sentrale politikere fra hele landet, representanter fra politiet, Kripos, skattemyndighetene, ulike organisasjoner og justisministeren i Drammen neste torsdag.

Werps foredrag har tittelen ”Derfor er MC-bander uønsket hos oss”.

Hells Angels

Politidirektoratet står som arrangør i samarbeid med KS og Rådet for Drammensregionen.

Målgruppen er politikere, ledere og fagfolk fra kommunene samt ledere og tjenestemenn fra politiet og statlige kontrollmyndigheter – både fra steder hvor slike MC-bander er etablert, men også fra steder hvor en ønsker å forhindre etablering.

Stadig flere kommuner i Norge opplever at de såkalte 1-prosent motorsykkelklubber etablerer seg. 1-prosentklubb refererer til at deltakerne definerer seg som den ene prosenten av befolkningen som har meldt seg ut av samfunnet.

Samfunnets lover og regler gjelder ikke for dem. Klubbene har sine egne regler og indre lojalitet. Bandidos, Hells Angels og Outlaws er de mest kjente 1-prosentklubbene i Norge.

Deler erfaringer

Flere medlemmer fra disse klubber har rulleblad og er involvert i mye og alvorlig kriminalitet som vold, ran, narkotikakriminalitet, upressing og trusler.

I Øvre Eiker har Hells Angels vært representert siden september i fjor da den lokale MC-klubben Norsemen ble tatt opp som fullverdig medlem.

Ifølge tall fra KS er det i dag cirka 15 kommuner som har en eller flere av disse klubbene etablert. Mer enn 70 kommuner har en supportergruppe til slike klubber. Det er en kjent sak at også medlemmer i supportergrupper kan være involvert i kriminalitet – ofte på oppdrag etter bestilling for moderklubben.

Under konferansen i Drammen skal erfaringer utveksles. Flere kommuner, blant dem Øvre Eiker, arbeider hardt for å bekjempe rekruttering til MC-klubbene.

Konferansen retter søkelyset på hvordan MC-gjengene fremtrer lokalt og hvilke virkemidler som kan anvendes for å hindre etablering lokalt, samt hva en kan gjøre når de har etablert seg.

Det vil bli lagt frem norske og danske erfaringer.

Gjestelisten

På listen over deltakere og foredragsholdere til konferansen finner vi navn som Anders B. Werp (ordfører Øvre Eiker), Jostein Barstad (rådmann Øvre Eiker), justisminister Knut Storberget, Atle Roll Mathiesen (politiinspektør Kripos), Ingelin Killengren (politidirektør), Annemarte Moland (journalist NRK Dagsnytt), Dankert Freilem (Rådet for Drammensregionen) og representanter fra Rigspolitiet i Danmark.

Artikkeltags