Middelalderdager på Fiskum

Knut Lande kan fortelle det meste om Fiskum gamle kirke. For anledningen i tidsriktig antrekk.

Knut Lande kan fortelle det meste om Fiskum gamle kirke. For anledningen i tidsriktig antrekk. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Det var en beveget ordfører Ann Sire Fjerdingstad som sammen med kultursjef og sogneprest åpnet middelalderdagene på Fiskum fredag.

DEL

Sammen med de mange fremmøtte i Fiskum gamle kirke tente hun et lys og mintes ofrene etter tragedien i Oslo og på Utøya med ett minutts stillhet. Alt mens flaggene i kommunen vaiet på halv stang.

Tidsriktig sang

Kirken var full til siste benkerad da sogneprest Petter Lind ledet menigheten i den gamle middelalderkirken flere hundre år tilbake i tid med årets olsokmesse. En messe der minnet om kristningen av landet sto i fokus, og hvor tidsriktig gregoriansk sang ble fremført av et kor under ledelse av Espen Myklebust Olsen.

Middelalderen spenner historisk sett over et langt tidsrom fra omkring år 500 til 1500, og en rekke arrangementer var med på å presentere denne epoken på fredag og lørdag med Fiskum gamle kirke fra omkring 1250 som en ramme rundt det hele.

Populær ertesuppe

Og mens Reidun Bollerud sørget for at ertesuppe ble delt ut fra storkjelen over bålet på Prestøya ved kirken, sørget sangerinnen Veronica Akselsen for at forsamlingen også fikk en dose åndelig føde med sanger fra tatermiljøet hun selv har sitt opphav fra denne fredagskvelden. Skal vi dømme etter de mange som gikk flere turer forbi storkjelen, falt maten tydeligvis i smak.

Middelalderleir

Lørdag var det middelalderleir med alt som hører til som møtte de mange gjestene som kom til i store og små grupper. Og mens pappa valgte å ikle seg en av de mange rustningene som det var anledning til å prøve, kunne for eksempel resten av familien ta del i rebusløpet med spørsmål hentet fra historien, lære seg mer om gamle tiders urtemedisin eller lytte til langeleiken – et instrument som var flittig brukt i middelalderen.

Foredrag

Trond Bollerud holdt foredrag om nordmenn og vikinger på Grønland. For ikke å glemme en minst like engasjert Knut Lande som heller ikke han ble svar skyldig når historien om Fiskum gamle kirke var tema, der han i detalj kunne fortelle om hver minste detalj av alle de mange gjenstandene – fra døpefont til prekestol – som kirken rommer.

Middelalderdagene på Fiskum var i år var den tredje i rekken. Og sett i lys av siste ukes hendelser var det et noe redusert program som ble publikum til del. Kultursjef Lidia I Myhre kunne imidlertid love at gamlekirken på Fiskum også neste åt vil være sentralt under Olsokfeiringen.

Artikkeltags