Lager unikt motorsenter

Denne gamle bussen er under restaurering ved det som nå er blitt Norsk Motorhistorisk Senter på Burudmoen. Ordfører Anders B. Werp og kommunens koordinator, Terje Kristiansen (t.h.), gleder seg til å se resultatet av samarbeidet med blant andre Motorhistorisk Klubb Drammen og NAF.

Denne gamle bussen er under restaurering ved det som nå er blitt Norsk Motorhistorisk Senter på Burudmoen. Ordfører Anders B. Werp og kommunens koordinator, Terje Kristiansen (t.h.), gleder seg til å se resultatet av samarbeidet med blant andre Motorhistorisk Klubb Drammen og NAF.

Artikkelen er over 10 år gammel

- Skal bli best i landet, skryter eikværinger.

DEL

ØVRE EIKER: Det gamle garasjeanlegget til Forsvaret på Burudmoen skal nå omformes til Norsk Motorhistorisk Senter, og blir unikt i nasjonal målestokk.

- Dette blir en unik samling av kjøretøyer, ressurser og alt som har med trafikk å gjøre fra 1950- og 60-tallet. Selve senteret skal knyttes til en opplevelse rundt den gjemte perlen Bingen gjennom etablering av turveien ”De små gleders vei”. Dette blir et viktig bidrag til stedsutvikling, forteller en engasjert ordfører Anders B. Werp i Øvre Eiker.

Best i Norge

Det er en svært opplagt ordfører som nå er tilbake etter tre måneders studiepermisjon. I går var han med Bygdeposten på den 11 mål store eiendommen på Burud, mellom Hokksund og Skotselv. Kommunen kjøpte eiendommen av Forsvaret juni 2005 for cirka halvannen million kroner. I ettertid er det inngått leieavtale med Motorhistorisk Klubb Drammen. Klubben vil i samarbeid med sine medlemmer og beslektede miljøer, etablere en base for lagring av veterankjøretøyer, restaureringsobjekter og deler til slike, drive restaurering av kjøretøyer og tilrettelegge for utstilling av motorhistoriske kjøretøyer.

Nå ser det ut til at investeringen virkelig betaler seg. Stedet skal bli Norges beste motorhistoriske senter, og har fått navnet Norsk Motorhistorisk Senter.

Øvingsbane for barn

- Her skal vi bygge en bensinstasjon i gammel stil, med gamle pumper, skilter og design. Det blir verksted for veteranbiler, delemarked, verksted med gammeldags verktøy, kompetansesenter og kjøreskole for barn, forteller kommunens koordinator Terje Kristiansen.

Tidligere Drammens-ordfører og stortingspolitiker for Arbeiderpartiet, Erik Dalheim, er engasjert som konsulent for kommunen. Sammen med Kristiansen fungerer han som bindeleddet mellom Øvre Eiker kommune og Motorhistorisk Klubb Drammen, som er lokomotivet i prosjektet på Burudmoen.

- Klubben har mange medlemmer i hele Buskerud og representerer 350 motorhistoriske kjøretøy av alle slag. Vårt mål er å gjøre Burudmoen til et opplevelsessenter med mer enn gamle biler. Det skal være et levende område for folk i alle aldre, sier Erik Dalheim.

Området skal bygges ut gjennom flere år. Men allerede i år blir det offisiell åpning av senteret 19. august.

- Vi er veldig stolt og glad for at NAF engasjerer seg og etablerer en øvingsbane for barn. Den er ment for barn helt nede i barnehagealder og finansieres av NAF. Dette gjøres for å lære barn tidlig om trafikkregler og hvordan ferdes i trafikken, sier Dalheim.

Ordfører Werp er fra seg av begeistring for arbeidet som nå skaper det unike senteret i kommunen. Han ser ikke bort ifra at på sikt vil dette bli brukt som en viktig del av kommunens markedsføring mot turisme.

”De små gleders vei”

- Hele senteret kommer i stand som et resultat av dyktige ildsjeler. Det vil skape positive opplevelser og tilføre lokalmiljøet mye, mener Werp.

Målet er at senteret skal være så levende at man kan komme tilbake år etter år og stadig oppleve noe nytt.

”De små gleders vei” blir en cirka 40 kilometer lang vei i Bingen-området. Den skal inneholde innslag fra lokale aktører tilknyttet området. Alt fra lokalmat lagd på gammelt vis, historiske gårder, rekreasjon langs Bingselva eller fiske. Mulighetene er mange.

Artikkeltags