Kan gjøre butikk på mobil stolpekirke

HØYTIDELIG SEREMONI: Her bæres de to siste plankene til taket på minikirken fra kirkebakken på Fiskum gamle kirke. Prosesjonen ledes av Live K. Skistad fra Hokksund. Hun spilte den russiske munken Jaroslav i det historiske stykket.

HØYTIDELIG SEREMONI: Her bæres de to siste plankene til taket på minikirken fra kirkebakken på Fiskum gamle kirke. Prosesjonen ledes av Live K. Skistad fra Hokksund. Hun spilte den russiske munken Jaroslav i det historiske stykket. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Den nye stolpekirken som ble innviet på Fiskum fredag kveld, kan bli en hyggelig butikk for det lokale kulturminnelaget. Den kan demonteres på halvannen time, og fraktes til andre steder på Østlandet.

DEL

Det sørger en spesialhenger og 80.000 kroner i gave fra Sparebanken Øst for. Byggeutgiftene og prisen for hengeren summerer seg til dette beløpet.

Dette er Norges første kopi av en stolpekirke.

En stolpekirke er en historisk forløper til stavkirkene i Norge. For å komme i den rette stemningen til helgens middelalderdager, ble mini-stolpekirken - med en grunnflate på ni kvadratmeter og en høyde på tre og en halv meter, vigslet på gammelmåten.

Byggesettet leies ut

- Vi vil leie ut kirken som byggesett til lag og foreninger og skoler som kan ha det som en aktivitet å sette opp en slik bygning, sier Reidun Bollerud til Bygdeposten.

Hun er leder av Fiskum kulturminnelag, som står som arrangør av Middelalderfestivalen. Den fortsetter lørdag og søndag.

Kirken er laget av tømrer Øyvind Mauren fra Froland i Aust-Agder. Han har spesialisert seg på å lage kopier av slike gamle kirkebygg - fra brytningstiden mellom vikingtid og middelalder.

LES OGSÅ: Flere arbeidsledige i Eiker

Var sent ute

Mens et historisk spill om krangelen om hvor kirken på Fiskum skulle ligge fortsatt varte, gjorde Øyvind Mauren siste finish på taket av kirken. Hektiske sagelyder hørtes i bakgrunnen.

- Her var jeg ute i siste liten, så det blir litt mer høvling og tilpasning i løpet av helgen, innrømmer sørlendingen.

"Fiskeims kirkiu" vakte berettiget oppsikt blant de frammøtte. Før den ble viet, presenterte Gjøglerteateret det historiske spillet: "Her skal kirken stå", en dramatisering av kampen i sin tid mellom lokale krefter på Fiskum og Darbu om hvem som skulle dra det lengste strået om plasseringen.

Fiskum gikk av med seieren, og derfor står middelalderen i mur fra 1250 nettopp der den gjør, rett ved Fiskumvannet - ved utløpet av Fiskumelva.

LES OGSÅ: Et «Splash» fra Afrika til Mjøndalen

God underholdning

Grete Bergersen har skrevet manus og regi, og publikum fikk se et både underholdende og historisk interessant stykke. Det var lagt inn mye humor, og publikum humret og koste seg.

Arkeolog Bernt-Egil Tafjord fra Vestfossen fortalte om at det fins spor av stolpekirker under 26 av dagens kirker i Norge.

Avtrykk under Haug kirke

- Under Haug kirke i Hokksund er det funnet avtrykk av en slik stolpekirke.

- Når det gjelder funnet av en stolpebygning som vi gjorde på Sem i 2015, har vi ikke konkludert hva slags bygning det er ennå.

- Vi kan ha funnet den første kirken på Eiker, men det kan også være et våningshus eller et gudehov - fra tiden før kristendommen kom.

LES OGSÅ: Ungdommer slåss ved skole

Feil himmelretning

- Hvorfor er dere usikre ennå?

- Avtrykket av bygningen ligger litt for mye på skrå til at det kan være en kirke. Det er for mye avvik fra den himmelretningen man alltid la kirker i: Øst-vest. Bygningen lå 45 grader nordvest - i forhold til den tradisjonelle himmelretningen. Men vi skal først gå igjennom hele det omfattende funnet og analysere det nærmere - før vi konkluderer, sier Tafjord.

Han opplyser at stolpekirkene ble bygd i Norge i førkristen tid.

- Så den nedskalerte kirken som nå er satt opp her, ser maken ut til kirkebyggene som ble brukt da vikingene ble kristnet, forklarer Vestfossen-arkeologen.

Send tekst og bilder «

Har du en god historie, eller opplevd noe spennende du vil dele med Bygdepostens lesere? Hjelp oss å dekke hele Midtfylket!

Artikkeltags