Gå til sidens hovedinnhold

Fikk "Skrik"-tilståelse

Artikkelen er over 13 år gammel

Elisabeth Werp fra Øvre Eiker klarte det politiet ikke fikk til, nemlig å få Pål Enger til å tilstå «Skrik»-tyveriet i 1994.

ØVRE EIKER: Tilståelsen - som han har skrevet for hånd - er en viktig del av en utstilling som åpnes i Galleri Trafo i Asker i kveld, skriver VG nett.

Kunstmaler Elisabeth Werp som er født og oppvokst i Skotselv og søster til ordfører Anders B. Werp, har intervjuet og fotografert 18 fengselsinnsatte, og bedt dem lage en personlig tekst i forbindelse med utstillingen.

VG skriver at det i tilståelsen fremgår det at Norges mest omtalte maleri gjennom tidene ble gjemt i et stuebord hos familien Enger, mens politiet saumfarte Oslos underverden.

- Pål Enger er en luring og en skøyer, samtidig som han er lidenskapelig opptatt av kunst. Det er nok dette som har fått ham til å tilstå på denne spennende måten. Selve tilståelsen er hans eget initiativ, sier Werp til nettavisen.

Skotselv-kvinnen kan avsløre at de 18 fangene som har vært med på kunstprosjektet har vært svært åpenhjertige.

- Det har vært fascinerende å få komme inn i deres lukkede verden. Å få høre hvorfor de oppsøkte handlinger og situasjoner som har fratatt dem friheten. Pål Enger har forklart at han var lidenskapelig opptatt av Munch, sier Werp til VG.

Hun understreker at arbeidet har vært et kunstprosjekt og ikke en politisak. Samtidig avslører hun at hun og Pål Enger har ledd mye av at de spiste napoleonskake oppå ”Skrik”.