Den Blå Mester’n fra Bingen

Her ser vi Blue Master / Fortuna i aksjon på travbanen

Her ser vi Blue Master / Fortuna i aksjon på travbanen

Artikkelen er over 9 år gammel

Den originale Blue Master-hesten het Fortuna.

DEL

FLESBERG/ØVRE EIKER: Det fantes tider hvor idolene ble presentert med sigaretten hengende i munnviken. Og også på selve sigarettesken fantes idoler. Vi tenker på den Blå Mester’n fra Bingen.

Reklameforbudet mot tobakk trådte i kraft på 1970-tallet. Siden kom røykeloven, slik at alt som har med tobakk å gjøre er blitt fy.

Men fortsatt finnes den blå sigarettpakken med hesten på i varesortimentet. Og når det ligger en lokal historie bak motivet, så blåser vi en lang marsj i reklame- og røykeforbud.

Den originale Blue Master-hesten het Fortuna. Hesten var født i 1920 i Sogn, og den endte sine dager i Smedsrud ved Bingen en gang før krigen. Sånn sett en grei historie, men det ligger interessante biter vi kan flette inn og som gjør historien mer fullendt.

Idoldyrking

Dyrking av idoler har eksistert like lenge som historien. De gamle olympiere så opp til utøvere som presterte ekstra. De ble hyllet og idoldyrket.

Så også i vår tid. Idolspekteret er utvidet og gjelder langt flere enn idrettsutøvere i vår tid.

Men den kunne gjelde en hest også. Fortuna er et eksempel. Den har preget Blue Master-sigarettene siden 1930-tallet. Det er kommet ”nye” hester ettersom tiden krever ny design. Men det er likevel den samme hesten.

Men tilbake til idoldyrkingen. I enkelte tilfeller ble varer utstyrt med ”ekstrabonus” i form av samlebilder. Sigarettpakker var et slikt tilfelle. Og oppe i eskene på 1930-tallet lå bildet og faktaopplysninger om Fortuna.

Premiert hoppe

Fortuna hadde levd et anonymt liv i Sogn fra hun ble født i 1920. Da hesten var 10 år gammel, startet den for første gang på travbane. Bjerkebanen var tatt i bruk et par år før, og var hovedarenaen for trav også den gang.

Det var Alfred Sønju som kjøpte Fortuna, og Fortuna gjorde absolutt sin lykke. På få måneder i 1930 startet hun 15 ganger. Det ble ni seire, fire annen og en femtepremie, står det på samlerkortet. Premiebeløpet ble raskt 7 000 kroner på hoppa som hadde bestetid 1.45.5

Ofte var det Alfred Sønju som selv kjørte Fortuna, men mye ble hesten trent og kjørt av legendariske Th. Brekke.

Nabo til Bjerke

Alfred Sønju var nest eldste sønn til Johannes Sønju i Bingen. Johannes hadde flere eiendommer, blant andre Smedsrud. Den ble overdratt til Alfred. Men han hadde også eiendom i Oslo og bodde der mye av sin tid. Det var Refstad gård hvor Alfred holdt til, gården var nærmeste nabo til Bjerke, og det er grunn derfra som ga starten til travbanen i 1928.

Derfor ble Alfred engasjert i trav. Han kjøpte Fortuna og han hadde flere andre hester. Alfred holdt til ved Bjerke fram til 1935.

Smedsrud brant

Smedsrud, som Alfred Sønju eide, brant i 1935. Det vil si, det var sidebygningen som brant. Hovedbygningen, Holtefjeld Sanatorium, brant ned i 1914. Gården ved Smedstjernet har hatt flere eiere fra sin spede opprinnelse i 1693, og på slutten av 1880 kom Johannes Sønju, far til Alfred, inn som eier.

Alfred flyttet til eiendommen som nå var uten hus. Han startet gjenoppbyggingen, og huset står ferdig i 1937.

- Jeg husker jeg hjalp til med kjøring av sement, sier Asbjørn Sønju, en av Bingens eldre, og en med hukommelsen intakt og interesse for historie.

Sementen ble kjørt til Smedsrud med hest. Og ikke hvilken som helst hest. Det var Fortuna Asbjørn brukte til transport.

- Den var jo en snill og grei arbeidshest også, sier Asbjørn, som mener det må ha vært litt ”blodsrase” i Fortuna.

Og slik endte Fortuna sine dager. Den flyttet med til Smedsrud, ”pensjonerte” seg etter hvert og endte så sine dager der.

Alfred bodde i Smedsrud til han døde i 1957. – Jeg kjøpte enda de siste hestene han hadde, sier hesteinteresserte Asbjørn Sønju.

Lykke fra Sogn

Fortuna gjorde det bra på travbanen noen år, og hesten ble også kåret til Norges beste hoppe med føll i 1931, og fikk også en gedigen sølvpokal.

Det var et lykketreff med andre ord at Alfred Sønju kjøpte hesten og satte den i trav. For Fortuna er jo lykkens gudinne.

- Eller er det bare det?

- Nei, sier informasjonsdirektør Jan Robert Kvam hos Tiedemanns Tobakksfabrikk. Han kan fortelle at Fortuna egentlig kom fra Fortun i Sogn, og at navnet derfor også ble Fortuna.

Ellers kan Kvam fortelle at Blue Master ble introdusert som sigarettmerke i 1937, og at hesten på pakken alltid har vært samme hest, nemlig Fortuna fra Smedsrud. Og reklameplakaten med hesten hang på mange år på en husvegg nær Colloseum kino på Majorstuen.

Artikkeltags