Gå til sidens hovedinnhold

Best i landet til å sykle på jobb

Artikkelen er over 8 år gammel

En sykle-til-jobb kampanje har virkelig fått hjulene til å gå rundt i Øvre Eiker. Nå har de tråkket seg best i landet.

Så mange som 196 deltakere fra Øvre Eiker har aktivt vært med i kampanjen. Tallet utgjør omtrent 20 prosent av de ansatte i kommunen, en oppslutning kampanjens arrangør – Bedriftsidretten – opplyser er landsbeste.

Morten Lauvbu og Toril Sakshaug er to av dem som har vært med å tråkke kommunen til landstoppen de siste to månedene.

–Vi brukte muligheten som dukka opp. Konkurransen er både helsefremmende og god for lommeboka, som kampanjen reklamerer med. Vi har blitt oppfordra av både ordfører og HMS ansvarlig til å delta, sier en engasjert Lauvbu.

Naborivalisering

Sammen med Sakshaug og de andre oppmøtte syklistene, legger Lauvbu ut om hvordan den knivskarpe rivaliseringen med nabokommunen i de nedre Eiker-bygdene har gitt ekstra motivasjon til å sette seg på sykkelen. Konkurranseinstinktet bidro til at deltagerne til sammen syklet drøyt 4 330 mil i løpet av kampanjens tomånedersperiode, og totalt om lag 6 200 timer på sykkelsetet.

Ettersom aksjonen nylig er avsluttet er det for tidlig å snakke om en gunstig helseeffekt i form av lavere sykefravær i kommunen. Den sterke innsatsen har imidlertid ført til at kommunens ansatte har spart mangfoldige tusenlapper i drivstoff, samt gitt ett lavere CO2 utslipp i kommunen.

Enkelte av deltagerne har også vunnet egne sykler gjennom kampanjen.

Ringvirkninger

Innsatsen ser også ut til å ha gitt positive ringvirkninger. Hobbysyklistene Bygdeposten møter har ingen planer om å parkere sykkelen i boden etter kampanjens slutt.

– Vi planlegger å fortsette med en egen kampanje internt i kommunen til høsten. Det blir nok et lignende opplegg, men med lokal regi, sier Lauvbu.

Så er det bare å håpe at inspirasjonen og engasjementet sprer seg i Midtfylket. Til sammenligning med Øvre Eiker framstår nemlig de tre andre kommunene svært beskjedent. I Modum deltok kun 16 ansatte, som til sammen syklet 640 mil. Sigdal hadde to deltakere, Krødsherad ingen.

180 mil

Tore Sand-Hanssen er kommunens mestsyklende med imponerende 1 805 kilometer. På andreplass endte Vestfossen-rektor Kai Solberg som er notert med 1 373km.

Ordfører Ann-Sire Fjerdingstad havnet rett utenfor kommunens egen topp ti liste med godt over 700 kilometer bokført. Dermed kan hun nok betegnes som en av Norges sprekeste ordførere.

I den interne lagkonkurransen troner PRN laget(Plan,ressurs og næring) øverst med 3 263 kilometer. Like bak følger Vestfossen barneskole, Hjemmestjenesten og Røren Skole.

Vi planlegger å fortsette med en egen kampanje internt i kommunen til høsten.Morten Lauvbu

Kommentarer til denne saken