- Alle må ta ansvar for samfunnet

Bijan Gharahkhani (t.v), her sammen med Svein Ludvig Larsen, er eneste med utenlandsk navn på valglistene for Øvre Eiker.

Bijan Gharahkhani (t.v), her sammen med Svein Ludvig Larsen, er eneste med utenlandsk navn på valglistene for Øvre Eiker.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Det mener Bijan Gharahkhani. Han er den eneste blant 218 på valglistene som har utenlandsk navn.

DEL

Det er svært få innvandrere på valglistene i Eiker. Bare noen få av de 4.875 innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre som bor i Eiker står oppført der.

I Øvre Eiker er det kun en person med utenlandsk navn blant de 218 på listene.

Ifølge Statistisk sentralbyrå utgjør innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre 8,9 prosent av befolkningen i Øvre Eiker kommune.

Hvis antall valgbare kandidater fra kommunepartiene skulle speilet hvor mange innvandrere det bor i kommunene kontra norskættede eller personer med norske navn, skulle det ha stått 19 innvandrernavn på listene i Øre Eiker.

Eneste

Antall personer som er oppført på valglistene er 218 i Øvre Eiker, og 147 i Nedre Eiker.

Den eneste valgbare innvandreren i Øvre Eiker er Bijan Gharahkhani, og står på Aps liste.

Han har ingen god forklaring på hvorfor han er den eneste, men tror at det kanskje er engasjementet det skorter på. Og at ikke alle forstår at de først må melde seg inn i et parti før de kan komme inn på nominasjonslistene.

- Det er viktig med et mangfoldig samfunn som representerer alle. Da kan vi berike hverandre med gode synspunkter. Innvandrere må melde seg inn i partiene og engasjere seg. I Norge er vi så heldige at vi kan være med på å skape våre egne liv, sier han.

Og oppfordringen vil han gi alle, ikke bare innvandrere. Alle må ta ansvar for at samfunnet skal fungere, men han vil ikke presse noen.

- Hvis man skal bli ingeniør må man gå på skole først. Slik er det også med den "politiske skolen”. Først melde seg inn, så være aktiv i den politiske debatten og kjempe for sine saker, sier han.

- Engasjer deg nå

Gharahkhani har sittet i to perioder i kommunestyret. Han kom med familien til Norge som flyktning i 1987, og er kjent for arbeid med innvandrings- og integreringsspørsmål.

Han mener at hvis flere innvandrere skal inn på listene til neste kommunevalg om fire år bør de begynne å engasjere seg allerede nå. Tida går fort. Han oppfordrer dem til å melde seg inn i et parti, for det nytter ikke å stå på utsiden å klage.

- Prøv i hvert fall, delta på et medlemsmøte og smak på politiske livet, oppfordrer Gharahkhani.

- Et parti er en fin arena å kjempe for sine saker, sier han.

Kvalitet

Ap-politikeren mener at politikerne samtidig må gjøre seg fortjent til å stå på ei valgliste.

- Vi må ikke bare pynte på listene, eller fylle en kvote, vi må også tenke kvalitet. De som skal stå der må være kvalifiserte til å stå der, understreker han.

Om lag 400.000 personer med innvandrerbakgrunn i Norge har stemmerett ved valget i 2011. Dette er en økning på over 100.000 personer sammenlignet med valget i 2007.

Artikkeltags