5000 på laksefestival i go’ værs-helgen

Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Hans Jørgen Nordseth (4) tok den første fisken i barnefiskekonkurransen under laksefestivalen.

DEL

Hokksund By- og Laksefestival I helgen flokket rundt 5000 mennesker seg langs elvebredden i Hokksund, da årets 59 grader nord, Hokksund By og laksefestival gikk av stabelen. Tilskuere, deltakere og aktører ser ut til å ha trykket tradisjonen mot sitt bryst, og selv værgudene synes å være på deres side.

Nok en gang ble festivalen velsignet med sol og varme, sprellende fisk og et stort engasjement blant de oppmøtte.

Fisk etter 20 minutter

Under festivalen ble det lagt stor vekt på de yngre fiskerne, og det var blitt lagt til rette for et morsomt og familievennlig arrangement for de minste. Ikke mer en 20 minutter ut i årets barnefiskekonkurranse kunne fire år gamle Hans Jørgen Lien Nordseth, med litt hjelp av far, trekke opp en av dagens første fisk.

Dette er langt fra første gang Hans Jørgen har fått fisk på kroken, og far smiler mens han forteller at sønnen alltid har hatt veldig stor fiskelykke.

– Jeg har fisket masse før sammen med familien. Jeg låner fiskeutstyr av pappa og jeg håper at søstrene mine også får fisk, sier Hans Jørgen før han stolt viser fram fangsten til tilskuerne og deltakerne langs vannkanten på Hokksund Båt & Camping.

Hele 75 barn var påmeldt under årets barnefiskekonkurranse, og alle de ivrige fiskerne ble premiert for fangst og innsats seinere på dagen. Alle gode ting er tre, det beviser årets Hokksund By og laksefestival – den tredje i rekken.

98 laksefiskere

På lørdag gikk startskuddet for den tradisjonelle laksekonkurransen i Drammenselva for 26. året på rad. De 98 laksefiskedeltakerne fordelte seg på de cirka 110 fiskeplassene langs elva.

Gjennom to fiskeetapper på til sammen åtte og en halv time kjempet de hardt om størst og mest fisk, og dermed bli kvalifisert til å kunne forsyne seg av det rikholdige premiebordet. Tretten år gamle Jesper Knutsen var den yngste deltakeren i konkurransen, men manglet hverken ferdigheter eller erfaring.

– Jeg har fisket siden jeg var 6 år gammel, da ble jeg med bestefar på fisketur og siden det ble jeg bitt av basillen, forteller Jesper.

Helgen var første gang han deltok på festivalen, og debutanten imponerte veldig da han kom på en 6. plass. I løpet av de 25 årene laksefestivalen har gått av stabelen, er det ingen som har vunnet laksefiskekonkurransen to ganger – ikke før i år.

Fisket sin andre seier

Kåre Slåtta var den første deltakeren som noensinne har fisket opp to seire.

– Sist gang jeg vant, var i 1993. Det er utrolig gøy og stort å være den første som vinner to ganger. Jeg har fisket siden starten på 70-tallet, så fiskingen er en stor lidenskap, forteller den smilende vinneren.

Slåtta dro opp to av de til sammen 29 fiskene som utgjorde fangsten for årets konkurranse. Han fikk uten tvil den største fisken på kroken – en stor laks på 13,4 kg, og i tillegg en mindre laks på 2,1 kg

17-maistemning

Det var ikke bare langs elvebredden det var liv i helgen, for hele Hokksund var tettpakket med folk. Det ble arrangert mange ulike aktiviteter både for barn og voksne.

Basen for arrangementet var som tidligere, Hokksund Båt & Camping. Her var det loddsalg, utstyrsstands, familieaktiviteter, bydel-konkurranser og ikke minst masse liv og røre.

Tre av de besøkende på Hokksund By og laksefestival, var de tre søstrene Karin Skistad, Svanild Thorgersen og Turid Skistad. De besøkte festivalen i fjor også, og så ut til å storkose seg like mye denne helgen.

– Vi kom hit for å oppleve folkelivet. Det er veldig mye morsomt å se her, og stemningen har virkelig vært på topp hele dagen – det minner om 17. mai, istemmer damene, som gjør det tydelig at de ikke er så fiskeinteresserte.

Damene virker derfor heller ikke overrasket over at av de 98 deltakerne i laksefiskekonkurransen, er kun 4 av deltakerne kvinner.

– Nei, fisking er nok større blant menn, ler de.

Videreføre tradisjonen

Hovedaktørene for festivalen var Østsiden Jeger og Fiskeforening, Hellefossen Elveeierlag, diverse sponsorer og ikke minst innbyggerne i Hokksund.

Tradisjonen med laksefestival er vel innarbeidet i Hokksund, og denne tradisjonen blir det nå tatt sikte på å videreføre også i årene som kommer.

– I helgen var det vanvittig flott vær og det myldret med glade mennesker. Hele helgen har vært en stor folkefest, med masse engasjement og mange besøkende. Det er flere og flere som ser hva dette dreier seg om, forteller en veldig fornøyd Håvard Lind, som er markedsansvarlig for festivalen.

Artikkeltags