ØVRE EIKER: Talmo vil bli Øvre Eikers nye ordfører, og leverte en verbal bredside til kommunens ledelse under sin 1. mai-tale i Hokksund og Vestfossen.

I det som må betegnes som en tordentale tok Talmo kraftig til rette med en kommune som etter hans mening styres av administrasjonen.

Det var først når Arbeiderpartiets ordførerkandidat inntok talerstolen etter 1.mai-toget i Vestfossen, at stemningen nærmest ble elektrisk i det han proklamerte at det politiske miljøet i kommunen ville bli mye hardere fra nå av.

Fikk stående applaus

- Jeg er drittlei en kommune som styres av administrasjonen, der ordføreren er mer opptatt av å klippe snorer når en sti skal åpnes, rulleskøytegåing under arrangementer eller å kjøre traktor iført pentøy.

De omkring hundre frammøtte i Folkets Hus denne dagen satt nærmest i åndeløs spenning og lyttet til en svært engasjert Talmo, kun avbrutt av klappsalver – og de kom ofte under hans 12 minutter lange tale. Før det hele ble avsluttet med stående applaus fra omkring hundre tilhørere i alle aldre.

- Kommunen fortjener et parti som i ledelse tør å mene at det er eierne som styrer i de kommunalt heleide aksjeselskapene. Dagens ordfører vil ikke mene noe om E-verkets flytteplaner eller en konkret byggesak med protester i Hokksund. Hun viser til at det er selskapets ansvar, tordnet Talmo.

Etterlyste handling

Talmo gikk også i rette med det han betegnet som verdensomspennende kriminelle organisasjoner med klar adresse til Hells Angels. Grupperinger på ytre høyre kristne fløy slapp heller ikke unna med klar adresse til den kristne TV-stasjonen Visjon Norge og redaktør Jan Hanvold, som blant annet hevder at foreldre som får barn med Downs syndrom har seg selv å takke for da har de syndet.

I den sammenheng etterlyste han handling fra ”Øvre Eiker viser ansikt” som ble opprettet nettopp for å få bukt med det menneskesyn disse grupperingene står for.

Kun ett 1. mai-tog

Under de forskjellige parolene i det som nå ser ut til å være Eikerbygdas eneste gjenlevende 1. mai-tog kunne vi blant annet lese: ”Bibliotek i Vestfossen”, ”Flere sykehjemsplasser i Øvre Eiker” og ”Nei til flytting av E-verket” som de mer lokale. I tillegg ”Nei til kvinnelønn – ja til likelønn” og ”Riv muren – rettferdighet for Palestina” i et tog der både det lokale- og det internasjonale var representert. En tradisjon som Vestfossen har holdt fast ved siden første verdenskrig, og der Øvre Eiker Musikkorps har ledet an de siste årene.

Du kan lese hele talen