Gå til sidens hovedinnhold

Ordfører og hovedutvalgsleder tar feil

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bygdeposten har hatt et oppslag om tre eldre som ikke har fått plass på sykehjem, til tross for at de er syke gamle, og ikke «bare» gamle. Det er noe de fleste har fått med seg og er enige i. Det er ikke et ønsket kriterium for sykehjemsplass.

I etterkant har noen politikere kastet seg på debatten i kjent valgkampstil. Både ordfører og hovedutvalgsleder for helse- og sosialsaker tar feil med hensyn til hvem det er som betaler/godtar premissene for innleggelse for pasienter som fortsetter med å være innskrevet i spesialisthelsetjenesten etter at de er erklært som utskrivningsklare pasienter (UKP).

Les også

Kommunestyret mente 96 plasser på Modumheimen skulle sikre nok sykehjemsplasser: Her er tre historier om å ikke få fast plass

 

Ifølge samhandlingsreformen har kommunen det økonomiske ansvaret for omsorgen av pasientene. Hallingdal sjukestugu er en del av Vestre Viken HF. I første runde, etter flere dager som UKP, og henvendelser til Modum kommune – hvor det eneste tilbudet var hjemmesykepleie – bestemte Ringerike sykehus seg for å benytte sine plasser på Hallingdal sjukestugu som sikkert et utmerket sted, men langt fra Modum.

Etter at syketransport var bestilt, klarte allikevel Modum kommune å skaffe plass på Modumheimen for noen dager, fram til videre innleggelse på regionalt sykehus. Heller ikke i runde to hadde Modum kommune plass, og pasienten var igjen innlagt på Ringerike sykehus som UKP fram til de trengte plassen til nye pasienter med behov for sykehusbehandling.

Les også

Sterk politisk uenighet om Modumheimen har stor nok kapasitet

 

I siste liten kom Modum kommune med kontrabeskjed, og det ble skaffet plass på Frydenberg, også et utmerket sted til sitt bruk. På sykehus skal pasienter ha plass når de er under aktiv utredning og behandling som ikke kan foregå i primærhelsetjenesten. 
Ringerike sykehus nektet å sende pasienten hjem, og ære være dem for det, for det ville vært uforsvarlig. Modum kommune har også krav på seg til å gi forsvarlig behandling og omsorg. Ansvaret ligger hos politikerne og administrasjonen, som naturlig nok er politikernes rådgivere. De ansatte, om de jobber i hjemmesykepleien eller på institusjon, gjør sin del av jobben, ingen tvil om det.

Når tre så syke eldre som det er skrevet om i artikkelen, ikke får den plassen de trenger når de har behov for den, lurer jeg veldig på hvordan mørketallet ser ut? Hvor mange gir opp på veien? Hvor mange pårørende sliter seg fullstendig ut på oppgaver de ikke er ment å klare? Hvor mange syke eldre går glipp av en verdig omsorg på tampen av livene sine?

Kommentarer til denne saken