(Nettavisen)

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) tok i fjor høst flere skattegrep for å øke statens inntekter i 2023.

Regjeringen innførte en grunnrenteskatt på havbruk og vindkraft, økte grunnrenteskatten på vind- og vannkraft og innførte en ekstraordinær avgift på vannkraft grunnet de svært høye strømprisene.

– Fellesskapet trenger større inntekter i årene fremover for at vi sammen skal kunne verne om god velferd for alle, uttalte Støre på pressekonferansen i fjor.

Støre understrekte videre at de som har mest, og som i mange tilfeller har fått betydelig mer de siste årene, må bidra mer.

Dette har fått flere laksemilliardærer til å reagere, og mange hevder at dette er statens «forsøk på å rane kysten» og «et svik mot dem og hele næringen».

I kveldens sending av «Debatten» møter statsministeren og finansministeren flere laksemilliardærer til debatt om nettopp dette.

Les også: Lakseordfører: – Dette er en vendetta mot navngitte enkeltpersoner

Hevder Solvang ikke har lest grundig

– Hvorfor sa Senterpartiet, og dette er jo ikke noe jeg finner på, at dere var i mot grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen? Før valget da, vel og merke, spurte programleder Fredrik Solvang til finansministeren.

– Det var en diskusjon i 2019, det som var med forslaget at Senterpartiet mente det ble for lite penger igjen til lokalsamfunnet som er i kysten. Vi så etter ulike modeller for å få det til og var opptatt av å sørge for at det skulle verne de små oppdrettsnæringene, svarte Vedum.

Da avbryter Solvang og skyter inn:

– Det var jo ikke det dere sa da, dere sa ingenting om fordeling, dere sa bare at dere var mot grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen.

Les også: Laksemilliardær flytter til Bø i protest mot regjeringen – sparer en halv million i uka

Da hevder Vedum at Solvang ikke har lest hele uttalelsen som sistnevnte henviser til, og forsøkte videre å forklare hva han mener.

– Den gangen sa dere at «dere er i mot enhver form for nye statlige ekstra skatter på distriktsnæringer», og det er akkurat det som kommer uavhengig av at kommunene får halvparten Også er det jo en ekstraskatt, sa Solvang.

– Kan du ikke bare innrømme det?

Da svarte Vedum:

– Men vi har laget en god modell nå, som gjør at hvor det er små overskudd i næringen er det lokalsamfunnene som sitter igjen med inntektene. De årene hvor det er store overskudd vil selvfølgelig de som er dyktige og flinke i sitte igjen med større overskudd. Men også fellesskapet, man skal finansiere forsvaret og politi, forklarer finansministeren før han igjen blir avbrutt av Solvang.

– Kan du ikke bare innrømme at du er nå for noe du var i mot? Kan du innrømme det?

Da får Solvang heller ikke denne gang et konkret svar fra Vedum, men svarer imidlertid at Senterpartiet tidligere har vært for at når man bruker norske naturressurser, skal man alltid bidra tilbake til samfunnet.

Les også: Laksemilliardær flytter til Bø i protest mot regjeringen – sparer en halv million i uka

Videre poengterer han at Senterpartiet og Arbeiderpartiet har alltid vært enige om at derom man har man store overskudd, må man bidra mer tilbake.