(Nettavisen)

STORTINGET (Nettavisen): Debatten om strømstøtte raser videre etter at regjeringen i forrige uke kom med sitt foreslåtte opplegg for strømstøtte til bedrifter.

Fritidsboliger som hytter får som kjent ikke strømstøtte. Den siste utviklingen er at hytteforbundet varsler søksmål mot staten over det de mener er en ulovlig forskjellsbehandling av hytteeierne.

Les mer: Norges Hytteforbund mener staten har brutt Grunnloven

I helga fikk de støtte fra Frp-leder Sylvi Listhaug, som sa til Aftenposten at hun er lei av at hytteeiere fremstilles som «rikfolk med jacuzzier på verandaen». Hun krever strømstøtte på hytta.

På vegne av Nettavisen har InFact spurt et representativt utvalg av den voksne befolkningen om de mener strømstøtten bør gjelde hytter eller ikke. Det mener de den ikke bør, ifølge resultatet.

Bakgrunnstallene viser at et klart mindretall i alle partier utenom Frp ønsker strømstøtte på hyttene. Frp-velgerne er delt i saken, viser tallene. For kvinner viser tallene 23-61 mot strømstøtte på hytta, mens tallene er 34-58 blant menn.

Står på sitt

Nettavisen møter Frp-lederen i vandrehallen i Stortinget under det ekstraordinære strømmøtet på Stortinget mandag.

– Jeg står fremdeles for at maksprisen skal gjelde for alle. Jeg ser ikke på det som støtte. Jeg ser på det som en tilbakebetaling av en gigantisk ekstraskatt, sier Sylvi Listhaug når hun får se tallene fra Nettavisens måling.

– Man må huske at i mange kommuner er hyttefolket helt avgjørende for eksistensen til bensinstasjonen, matbutikken og det tilbudet folk har. Uteblir hyttefolket så er det stor fare for at bedrifter går over ende. Det synes vi er feil. De aller fleste hytteeiere ikke er rikfolk med palass og jacuzzi og så videre. Det er vanlige hytter i fjellheimen som familier har eid i generasjoner.

Les også: Hastemøte om strømkrisen: – Skal bruke 44 milliarder kroner

Listhaug mener det er helt på sin plass at strømbruk på hytta også kvalifiserer til en statlig subsidie.

– Det er helt urimelig at husholdninger, bedrifter og for så vidt hytteeiere skal betale prisen for det som er en politikerskapt krise av dårlige beslutninger både i Norge og Europa, avslutter hun.

Les også: Eide kritiserer Listhaug for «Putin-taktikk»

– Rettferdig

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) kan smile når han ser at kun et lite mindretall er uenige i regjeringens politikk.

– Det tenker jeg er en god understøtting av det som har vært vårt prinsipp: Én husholdning, én støtte, sier han når han ser målingen.

Les også: Støre: – Det kommer til å bli bråk

– Hvorfor tror du folk svarer som de gjør?

– Fordi jeg tror folk er opptatt av rettferdighet, og rettferdighet i en krevende tid er at vi støtter de på en mest mulig likeverdig måte. Det betyr at har du en husholdning så får du støtte og har du hytte så får du kun støtte til husholdningen.

Erna: – De fleste kan håndtere regningen

Heller ikke Høyre ønsker en støtteordningen for strømbruk på hytta.

– De fleste som har hytte må tåle å bruke hytten mindre eller bruke mindre tid på oppvarming. Jeg forstår at det er en del som opplever dette som urimelig, men det er vanskelig å få til i systemet, sier hun til Nettavisen.


I dag er det sånn at sekundærboliger får strømstøtte dersom de er registrert som en husholdning i nettselskapenes systemer for kundeinformasjon. Dette er for å sikre at sekundærboliger med leietakere også skal omfattes av ordningen, slik at både utleiere og leietakere skjermes.

Les også: Sparer millioner hver eneste dag på lærerstreiken: – Blir sterkt bekymret

Solberg har forståelse for at enkelte fortviler om denne ordningen, men hun mener det er til det beste at det forblir sånn det er i dag.

– Jeg får en del veldig bevegende e-poster fra folk med liten leilighet som har pengene i hytten sin, så jeg har stor forståelse for at mange ønsker det. Men jeg tror ikke vi kan prioritere det akkurat nå, fordi det er så vanskelig å nå akkurat den gruppen. De fleste andre som har hytte, har råd til det. Jeg skjønner at noen kan mene at det er urimelig at man kan få strømstøtte i to hus, men det går på de tekniske løsningene.

– Det er bare 28 prosent som mener man bør få strømstøtte på hytta.

– Det tenker jeg er en indikasjon på at folk opplever at de fleste som har hytte kan håndtere en sånn regning, men jeg har stor respekt for at en del ikke har det. Vi skal ikke tro at alle har jacuzzi på hytten. Mange har nøkterne hytter og ikke så god råd.

Ikke overrasket

Norges hytteforbund er åpenbart mindre fornøyd med målingen enn Ap og Høyre.

– Det er ganske naturlig, sier forbundsleder Trond G. Hagen når han får se tallene i Nettavisens måling.

Han viser fram tall som sier at det er 450.000 fritidsboliger i Norge, og at omtrent halvparten av befolkningen har direkte tilgang til en fritidsbolig gjennom familie og slekt. Omtrent halvparten av disse hyttene er koblet til strømnettet, ifølge Hagen.

– Et flertall har ikke hytte med strøm. Det er 28 prosent som er for strømstøtte og 25 prosent som sogner til en hytte med strøm, så det er flere enn hytteeierne selv om ønsker en strømstøtte, konkluderer han.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Hytteeiere er strømtaperne ingen bryr seg om fordi hytter er «luksusforbruk»

– Men hvis dette er rimelig støtte å be om, bør ikke mange stille seg bak strømstøtte på hytta, selv om de ikke har en personlig økonomiske interesse av det?

– Jeg kunne tenkt meg å se samme spørsmål om sekundærbolig. Da kunne du fått et annet svar som, hva vet jeg, ville vært overraskende, sier han.

Les også: Dramatisk økning i forespørsler fra boliglånskunder

– En sekundærbolig er ikke, lovmesssig, noe annet enn en fritidsbolig. Hvorfor får sekundærboliger strømstøtte når de ikke er noen annerledes enn fritidsboliger? Myndighetene argumenterer med at mange av sekundærboligene er utleid, men mange sekundærboliger leies ikke ut, men brukes som fritidsboliger. Det er en usaklig forskjellsbehandling, avslutter han.