Varsler kokepåbud av drikkevannet gjennom helgen: – Syke bør ta en avføringsprøve

VANNRÅD: – Husk at vannet skal fosskoke, og kjøles ned naturlig, sier kommuneoverlege Karin Møller.

VANNRÅD: – Husk at vannet skal fosskoke, og kjøles ned naturlig, sier kommuneoverlege Karin Møller. Foto:

Kommuneoverlegen venter på svar på hvor mye og hva slags bakterier som kan ha kommet i drikkevannet på Tyristrand.

DEL

Tirsdag oppdaget det private Tyristrand vannverk at deler av renseanlegget hadde vært ute av drift, og det ble sendt ut kokevarsel til abonnentene.

Men ikke alle ble varslet, og flere drakk vannet før de oppdaget at det kunne være forurenset.

– Vi har ingen rapporter om at noen er blitt syke, opplyser kommuneoverlege Karin Møller onsdag ettermiddag.

– Selv hadde jeg nok ikke ligget søvnløs om natten, dersom jeg hadde drukket vannet, men vi vet rett og slett ikke risikoen. Derfor tar vi forholdsregler og har kokepåbud.

LES OGSÅ: Elin fra Tyristrand mottok aldri kokevarselet: – Kritikkverdig

Diaré og avføringsprøver

Bakterier i vannet kan gi magebesvær, som diaré eller oppkast. For eldre, små barn, syke eller andre med svakt immunforsvar, kan dette i verste fall gi alvorlig sykdom.

Dersom noen opplever å få mageproblemer eller annen sykdom som kan ha med vannet å gjøre, bes de om å ta kontakt med fastlegen. Også om de ikke er veldig syke.

– Da bør de levere avføringsprøver, slik at vi kan få flere svar om hva slags bakterie det er. Ta gjerne også kontakt med kommunen eller meg direkte, sier Møller.

Det ble tatt vannprøver både tirsdag og onsdag, og nye tas torsdag. Men det tar opptil tre dager å få svar på slike prøver, som sendes til analyse.

Det betyr at det gjerne blir lørdag eller søndag før kokepåbudet oppheves.

– Vi må være sikre og ha rene prøver før vi friskmelder vannet, fastslår Møller.

Ligger igjen i rørene

Det er overflatevann på Tyristrand, og kommuneoverlegen tror det urensede vannet kan sammenlignes med å drikke vann ute i naturen.

– Og det går jo som regel bra! Men igjen, vi kan ikke vite.

INNE I RENSEANLEGGET: Vann skal ha gått ut fra anlegget uten å ha blitt renset. Det har ført til kokepåbud på Tyristrand.

INNE I RENSEANLEGGET: Vann skal ha gått ut fra anlegget uten å ha blitt renset. Det har ført til kokepåbud på Tyristrand. Foto:

Det var tirsdag ettermiddag at man fant ut at det hadde skjedd noe feil med rensingen av vannet fra Tyristrand vannverk. Det viser seg at en én av flere barrièrer i renseanlegget har sviktet, og potensielt forurenset vann har sluppet gjennom.

– Vi vet ikke sikkert hvor lenge det pågikk, men sannsynligvis er det snakk om maks 20 timer, sier Møller.

Det er en registrert feilmelding som gir denne indikasjonen.

Onsdag ettermiddag var barrièren reparert og rensingen fungerer igjen som det skal. Men vannverket er ikke sikre på hvor mye potensielt forurenset vann som slapp gjennom, eller hvor lang tid det vil ta før det er ute av rørene igjen.

– Det tar nok noen dager, sier Møller.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen:

Slik kan du bruke vannet på Tyristrand

Dette er trygt uten koking:

 • Koking av mat
 • Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
 • Dusjing og karbad: Man kan dusje og bade som normalt ved kokeanbefaling, men har man dårlig immunforsvar i kombinasjon med åpne sår, anbefales en rask dusj (ikke karbad) og at man tørker seg godt etterpå. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn.
 • Manuell oppvask og oppvaskmaskin: Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann og tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig. For å oppnå god desinfeksjonseffekt i en oppvaskmaskin må programmet ha en temperatur på minimum 65 ºC når det brukes vanlige husholdningsmaskiner med programlengde på 1 time eller mer. La oppvasken stå og lufttørke.
 • Klesvask
 • Renhold i huset
 • Annet bruk hjemme

Dette bør du bruke kokt vann til:

 • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
 • Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises
 • Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
 • Isbiter
 • Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
 • Tannpuss


Kilde: Folkehelseinstituttet

– Vanlig at ikke alle varsles

Kommuneoverlegen tok selv direkte kontakt med skolen, barnehagene, Ringerike fengsel, butikker og helsetjenesten tirsdag kveld, for å forsikre seg om at institusjonene var klar over situasjonen og for å gi konkrete råd.

– Det er ikke et ukjent problem at man ikke lykkes med å varsle alle abonnentene via sms. Det har vært et problem ved svikt i kommunale anlegg også, sier Møller.

– Vann er det mest sårbare vi har, og det er komplisert å drifte et vannanlegg.

Elin fra Tyristrand mottok aldri kokevarselet: – Kritikkverdig

Tyristrand vannverk er privatdrevet, og har selv ansvar for å drifte og varsle ved feil. De får bistand fra kommunens tekniske tjeneste og kommuneoverlegen i denne situasjonen, ettersom det er kommunens overordnede ansvar å sikre innbyggerne rent drikkevann.

– Situasjonen følges tett av Tyristrand vannverk, teknisk tjeneste og helsemyndighetene, sammen med Mattilsynet, forsikrer Karin Møller.

Daglig leder Bjørn Ole Steingrimsen i vannverket innrømmet tirsdag at rutinene for å varsle ikke er gode nok i dag, men at de jobber med å løse det akutte informasjonsbehovet.

Kommuneoverlegens råd

 • Kok drikkevann før det inntas, eventuelt bruke flaskevann
 • Vannet skal fosskoke, og kjøles ned naturlig
 • Planlegg for eget bruk
 • Planlegg for hvordan drikkevann-utfordringen skal håndteres hos deg, om dette tar flere dager
 • For barnehager og skole, samt Tyribo kan det være en idé å be ansatte, barn, foreldre og besøkende om å ta med en vannflaske med kokt vann/kjøpe vann hjemmefra. Det vil minske behovet for å koke vann i institusjonene
 • Sikre informasjon: Informere ved oppslag på inngangsdør og på kjøkken om kokevarsel, eventuelt sende SMS, for eksempel til foresatte
 • Ved diaré-sykdom eller annen sykdom som kan relateres til forurenset vann i Tyristrand-området: Be de aktuelle gå til fastlege for prøvetaking


Artikkeltags