Dårlig politisk håndverk

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leder Uansett hvilket politisk ståsted man har; det som skjedde i kommunestyret i Modum fredag var en historisk begivenhet. For første gang siden 1926 fikk ikke Arbeiderpartiet gjennom sine hovedsaker i forbindelse med budsjettbehandlingen. Det man var vitne til var rett og slett et pikant frieri fra Høyre og Frp, som i møtet klarte å få med Senterpartiet og Krf med på laget. Og når frispilleren Vidar Weum, som meldte seg ut av Arbeiderpartiet for over et år siden ikke stemte med sine gamle kamerater, så ble Ap, SV, Bygdelista og MDG sittende igjen som den tapende part.

LES OGSÅ: Historisk nederlag for Ap i Modum 

Uansett hva man mener om utfallet. Dette var elendig politisk håndverk av den sittende politiske ledelsen i Modum. Å gå inn i et budsjettmøte med så usikre kort på hånden, vitner om en arroganse og en naitivtet som Modum Ap med all sin erfaring elegant burde klart å unngå. Selv om man har styrt i snart 100 år, skal man ikke ta politiske seire på forskudd.

Snakket de for eksempel med Senterpartiet på forhånd? Snakket de med Vidar Weum for å sondere hvor i det politiske landskapet han befant seg? Hadde de invitert til konstruktive samtaler hadde de trolig sluppet å bli slått på målstreken.

Weum har fått mye kjeft etter at hans stemme var med å sikre at opposisjonens budsjettforslag ble vedtatt. Han meldte seg ut av Ap etter at hans egne kastet han som styreleder i Midtkraft. Om dette var Weums måte å si takk for sist på vites ikke? Vi får håpe han hadde andre grunner. Å være folkevalgt betyr at man skal tjene folket og la personlige prestisje ligge.

LES OGSÅ Julegaven som ble trukket tilbake 

Vi har skrevet det før og vi gjentar det nå. Slik det politiske landskapet har blitt i Modum, er det Senterpartiet som sitter med nøkkelen til et varig flertall. Det betyr at Arbeiderpartiet har styrt med et nokså svakt flertall så langt i denne perioden. Etter at Weum meldte seg ut er flertallet i realiteten borte. Etter valget for tre år siden brøt de en mangeårig tradisjon med å «regjere» sammen med Senterpartiet. Da partiet skulle velge samarbeidspartnere etter forrige valg, valgte de i stedet å etablere et flertall sammen med Miljøpartiet De Grønne, SV og Bygdelista.

SV var forståelig. De hadde vært med i posisjonen lenge, men å velge de to andre fremfor Senterpartiet var neppe et politisk sjakktrekk. Brikkene på Aps side av sjakkbrettet kan vise seg å være svært skjøre. Ved valget i september neste år er SV-veteran og lokal stemmesanker, Gotfred Rygh ute av politikken. Bygdelista legges etter alle solemerker ned og de to toppkandidatene der, varaordfører Ole Martin Kristiansen og Hanneke Molenaar skal over til Venstre, et parti som ikke akkurat skinner i disse dager. MDG stiller sikkert liste, men at de skal bli en maktfaktor lokalt har vi ikke noe tro på.

LES OGSÅ:

Det er selvsagt vanskelig å spå om fremtiden. Men når Høyre, Frp, Krf og Senterpartiet med ett fikk følelsene til skinne som lys i en adventsstake i budsjettetmøtet, trenger man ikke være spåmann for å tenke seg at det har gitt dem motivasjon for å snakke mer sammen også fram mot valget. Det er neppe en hyggelig tanke for Arbeiderpartiet.

I etterkant av fredagens dramatiske budsjettmøte i Modum har det haglet med beskyldninger på tvers av de politiske skillelinjene. Hvor godt eller hvor dårlig budsjettet er kommer an på øynene som ser. Politikk handler om å ville og det handler om å bygge allianser. Og så handler det om å samtaler i forkant. Odd Flattum (Ap) startet med det i sin tid; å invitere til samtaler med mange. Han visste at det var lurt i det lange løp. Terje Bråthen videreførte det i sine åtte år. Hvorfor Ståle Versland sluttet med det vites ikke, men de praktiske konsekvensene av det fikk man se i kommunestyret på fredag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken