(Nettavisen)

Freia Boble forsvant fra markedet for sju år siden. Nå er sjokoladen relansert på nytt, til manges fornøyelse og andres forargelse.

Sjokoladen har nemlig fått nytt design, både på emballasjen og selve sjokoladeplata. Den er mistenkelig lik den blå Stratos-sjokoladen med luftbobler, som har vært blant nordmenns sjokoladefavoritter siden lanseringen i 1936.

– Vi mener den grafiske utformingen på pakningen til Freia Boble er for lik Stratos, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Norge, Elisabeth Aanstad Ekheim til Nettavisen.

Orkla er moderselskapet til Nidar. Ekheim bekrefter at de har vært i kontakt med Mondelez, moderselskapet til Freia, om å endre designet på sjokoladen.

– Folk ser forskjell

Tina Stangnes er produktsjef i Freia. Hun forteller at selv om sjokoladen relanseres, har den fremdeles det karakteristiske Freia-designet med gul forpakning.

Hun avviser Orklas anklager om plagiat, og bekrefter at de har mottatt en henvendelse fra dem angående sjokoladen.

– Vi har mottatt en henvendelse fra Orkla Confectionery & Snacks Norge AS og har svart på denne. Vi har valgt et design som er tilsvarende det vi bruker på våre andre populære Freia produkter. Jeg er sikker på at forbrukerne enkelt ser forskjellen på Freia Boble og produktene til Orkla. Vi har derfor ingen planer om å endre verken produkt eller innpakning, sier Stangnes til Nettavisen og legger til:

– Vi har selvfølgelig ikke noe behov for å kopiere andre aktører.

– Har Orkla gitt uttrykk for at de kommer til å ta rettslige steg mot Mondelez, dersom dere ikke endrer på designet?

– Det er ikke naturlig for oss å kommentere på hvilke vurderinger Orkla har gjort i denne saken. Vi er imidlertid sikre på at forbrukerne enkelt ser forskjellen på Freia Boble og produktene til Orkla, sier Stangnes.

Rammet av krympflasjon

Det er ikke bare forpakningen som er nytt ved sjokoladen som nå relanseres. Den har endret størrelse.

– Freia Boble kommer nå i en pakning på 150 gram. Dette er en størrelse som er vanlig for mange andre av våre produkter, og passer bra til denne type sjokolade. Endringene er gjort for å gi forbrukerne en enda bedre sjokoladeopplevelse, opplyser Freia til Din Side.

På spørsmål om hvorfor sjokoladen har blitt mindre, svarer selskapet at da Freia Boble sist var i salg, var den en del av en serie med ekstra store plater på 210 gram som Freia har lenger.

I relanseringen av Boble har Freia gjort både endringer størrelse og sjokoladens støpeform, heter det videre.