Blir vi (u)lykkelig?

Glad i teknologi: Mina Fidjestøl er glad i teknologien, og hun er glad for at vi lever i en individualisert verden der vi har valgmuligheter. Likevel ser hun flere negative sider ved det moderne.

Glad i teknologi: Mina Fidjestøl er glad i teknologien, og hun er glad for at vi lever i en individualisert verden der vi har valgmuligheter. Likevel ser hun flere negative sider ved det moderne.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hjelper de teknologiske dingsene oss, eller blir vi bare asosiale og lite spontane? Mina Fidjestøl ved Rosthaug videre- gående skole resonnerer seg fram til svaret.

DEL

RosthaugspaltenVi lever i et moderne samfunn. I dette ligger blant annet at vi har haugevis av teknologiske dingser som skal hjelpe oss med hverdagen. Kan disse dingsene hjelpe oss i hverdagen? Lever man i et moderne samfunn, er man også et individ. Vi ser ikke på oss selv som en del av fellesskapet eller slekta, men som et unikt menneske med muligheter og valg foran oss. I vårt samfunn er hvert enkelt menneske udelelig.

Borte bak dataspill

Drar man hjem til en hvilken som helst familie i Norge i dag, finner man både varmepumpe, vaskemaskin og en elektrisk ovn. Disse maskinene hjelper oss med dagligdagse ting som ellers ville ha stjålet tid fra oss. Tiden vi får, kan bli disponert på skole eller jobb, aktiviteter og nære og kjære.

Baksiden her er at mange ikke ser nødvendigheten med å samle kunnskaper når alt finnes på nettet. Aktivitetstiden blir ofte brukt til dataspill eller et «Pretty Little Liars»-maraton, og nære og kjære ser ikke ansiktene til hverandre, for det er det kameraet på telefonen som gjør.

Klokka er også laget for å være et hjelpemiddel, men med en gang vi har den, legger vi planer. Den gir oss muligheten til å samarbeide med andre, men den tar fra oss spontanitet og med det også glede. I kalenderen skal man ha med skole eller jobb, trening, sosiale sammenkomster, kvalitetstid med ektefellen og gjerne en kul hobby.

Man må også huske nok selfies, snapstories og statuser for å vise frem sitt (u)lykkelige liv.

Nødvendig for Norge

Teknologiske framskritt har altså ikke bare positive sider, men det finnes mange fordeler. Med telefonen kan vi snakke med folk over lange avstander, og vi kan se dem vi savner på et øyeblikk. Vi kan også ringe til nødetater, giftsentralen eller hjelpelinjer døgnet rundt.

Uten teknologien hadde globaliseringen, som fortsatt foregår, vært umulig. Fly og Internett er to av hundre ting som gjør Norges samarbeid med andre land og organisasjoner mulig. Oljestaten Norge hadde heller ikke hatt mulighet til å ta opp olje og gass uten innvikla, vanskelige og ikke minst teknologiske hjelpemidler. Teknologi får en tommel opp fra meg.

Midtpunktet i vår verden

Individualisering er et annet tegn på en moderne kultur. I tradisjonelle samfunn er et menneske bare en liten del i et stort fellesskap. Store deler av livet er planlagt av andre, og skal man en sjelden gang ta et valg, må man tenke på hva som er best for fellesskapet. I Vesten i dag er det absolutt ikke sånn vi tenker. Joda, vi har et fellesskap, men det er ikke våre relasjoner til andre som bestemmer hvem vi er. Vi er midtpunktet i vår egen verden.

Gjennom hele livet er det store og små valg som må tas. Utdanning, jobb, venner, ektefelle, antrekk, religion, måltid, hobby, interesser, farge på veggen, antall barn og type kjæledyr er bare en brøkdel av valgene vi skal ta. Vi opplever en kulturell fristilling som ingen annen, vi får ta valg som passer til vår personlighet og våre mål. Ingen kan si at du må gå den samme veien som foreldrene dine, men er det kanskje for mange veier å velge mellom?

Trumfkortet

Det finnes altså både positive og negative sider ved ny teknologi og individualisering. For meg tror jeg alltid det vil være moderne samfunn som vinner over tradisjonelle, fordi de har et trumfkort: valgmuligheter. Kanskje er det mange valg, kanskje fører det til stress og ubehag, men jeg ville ikke byttet det mot noe annet.

Artikkeltags