Gå til sidens hovedinnhold

Brannvesenet: – Bruk huet, og aldri, aldri, aldri forlat et glødende bål

Artikkelen er over 2 år gammel

Høsten betyr at mange ønsker å gjøre opp bål i skog og mark. Samtidig får vi sommertemperaturer denne uken. Nå advarer brannvesenet mot uvettig bålbruk.

15. september opphørte det generelle bålforbudet i skog og mark.

Omtrent på samme tid skrev Drammens Tidende at sommeren gjør comeback denne uken, med temperaturer på 20-tallet og strålende sol.

Nå øker kravet til aktsomhet ved bålbruk i naturen, ifølge avdelingsleder i forebyggende avdeling hos brannvesenet.

– Folk må bruke huet, sier Odd Ellingsen i Drammensregionens brannvesen, og utdyper:

– Ja, det har regnet en del i det siste, men det betyr ikke at folk kan bygge så høye bål de vil. Selv om det kan se fuktig ut i bakken, kan for store bål, med feil plassering, sende av gårde glør til tørr vegetasjon, og det mens temperaturene denne uken gir tørre forhold igjen, sier han.

– Alt dette øker faren for skogbrann, og kravet til aktsomhet – og dere må være så greie at dere aldri, aldri, aldri forlater et glødende bål i naturen. Selv om det regner litt, kan dette utvikle seg til skogbrann, og svært mye ekstraarbeid for oss.

LES OGSÅ: Tyrilys har åpnet eget fabrikkutsalg

Torsdag la brannvesenet ut denne videoen på Facebook, med følgende tekst:

– Noen bål er større enn andre. Dette bålet i Lier har brent siden mandag. Bålet har gått ned i torv og jord og måtte graves opp for at vi skulle få slokket skikkelig. Lørdag 15. september opphører bålforbudet, men det er lov å bruke hodet selv etter den datoen!

Rekordtørr sommer

Ellingsen vet hva han snakker om. Sommerens rekordtemperaturer og nedbørsmangel førte også til svært stor skogbrannfare.

21 branner ble slukket i skogområder i drammensregionen i juli, ifølge brannvesenets oversikt.

15. august ble farevarselet for skogbrann fjernet av meteorologene, etter tørreste sommeren i manns minne.

Selv om sommerværet nå blusser opp igjen, håper ikke Ellingsen at brannene gjør det samme.

Han ønsker hjelp til å ikke måtte bruke krefter på farlige situasjoner.

– Vi brukte store ressurser på å få slukket branner i skog og mark i sommer. Aktsomhetskravet minker ikke, selv om det har regnet i det siste. Å slukke bålene, engangsgrillene og bålpannene ordentlig etter bruk er ofte det det handler om, samt at plasseringen og størrelsen på bålene er forsvarlig. Pass på at den omliggende vegetasjonen ikke er tørr, der du gjør opp bålet, er rådet fra Ellingsen.

LES OGSÅ: Natt til mandag gikk brannalarmen i Modum

 

Ekstratropp klar

I sommer måtte brannvesenet gå ut og søke ekstra mannskap til skogbranntroppen, som følge av antallet branner i det tørre været. 177 personer søkte på de 20 stillingene som ble utlyst.

Andreas Narverud var en av dem som fikk opplæring i håndtering av skogbrann.

– Vi rakk aldri å være med på noe. Det oppsto ikke flere skogbranner etter at vi var ferdige med opplæringen, sier han.

– Heldigvis, får vi si. Jeg håper ikke vi blir kalt ut denne uken, heller, selv om vi skal takle det. Det kan fremdeles være tørt i underlaget i skogen, så jeg håper at folk tenker på det, når de gjør opp bål ute, sier Narverud.

– Folk bryr seg om å verne natur, folk og fe. Vi i brannvesenet kan ikke være overalt, og derfor er det så viktig at folk tenker selv, og hjelper oss, sier Ellingsen.

LES OGSÅ: – Det er nå det er gratis å koble seg på

Kommentarer til denne saken