Heidi har laget Norges beste honning

TIL TOPPS: Heidi Midtflå vant NM i honning i kategorien økologisk honning med denne lynghonningen.

TIL TOPPS: Heidi Midtflå vant NM i honning i kategorien økologisk honning med denne lynghonningen. Foto:

Blomstene i Bingen har nok noe helt spesielt ved seg. Idag ble nemlig honningen til Heidi Midtflå kåret til Norges beste.

DEL

ØVRE EIKER: I sin tredje sesong som birøkter gikk Heidi Midtflå fra Bingen helt til topps i NM i honning med sin økologiske lynghonning.

– Det er stor stas og surrealistisk. Utrolig artig at en bitte liten produsent kan komme på toppen, at det ikke nødvendigvis er sånn at størst er best, sier gullvinneren.

Dette mener juryen:

«Imponerende kompleks smak i mange lag med blant annet lyng og frisk pære. Nydelig glatt konsistens, honningen smeltet i munnen. Vinnerhonning blant en begeistret og enstemmig jury.»

LES OGSÅ: Hun er Norges smoothiedronning

Tredje sesong

Midtflå startet som birøkter i 2015, så hun er ganske fersk. Grunnen til at hun startet opp var at hun hadde fulgt med på nyhetsbildet om biedøden, og i tillegg var redd for bier og tenkte på det som en utfordring å starte med honningproduksjon.

– Det kjente er man ikke så redd for. Men jeg er fremdeles redd for å bli stukket, sier hun.

Den ferske NM-vinneren er en småprodusent, så hun selger honningen privat, på markeder rundt omkring og til noen få butikker.

Det spesielle med honning er sammensetningen av blomster forteller NM-vinneren.

I år var et dårlig honningår i Bingen fordi det var så kaldt, så det ble ikke store produksjonen på Midtflå, men nok til å delta i NM.

LES OGSÅ: Nå kan dette bli til stall og festlokale

Honning i kake

Selv har NM-vinneren alltid spist honning, og forteller at det er mange flere bruksområder for honning enn å ha den i teen eller på brødskiva:

– I kake for eksempel. Du kan bruke det overalt istedenfor sukker, mener hun.

Og hennes beste honningtips er følgende:

– Hvis du skal ha litt spesiell honning, gå direkte til en birøkter.

NM i honning

- Ble arrangert for første gang i år undre Matstreif i Oslo.

- Vinnere ble kåret i tre honningkategorier, årets birøkter og årets honningoppskrift, for proff og amatør.

- Arrangøren er Honingsentralen i samarbeid med Bakehuset, Nordic Garden, NorgesGruppen og NYT NORGE.

- Dommere var juryformann Arne Hjeltnes, Merete Bø, Toralf Bølgen, Jørn Hoel, Espen Smith, Amund Skrutvold fra Bakehuset, sjef for lokalmat i NorgesGruppen Eivind Haalien og kvalitetssjef Tora Snorradottir.

KILDE: honning.no

Artikkeltags