Nå bør du finne fram gavekortet

Julehandelen kan være en fin anledning til å kvitte seg med noen av gavekortene du har liggende hjemme.

Julehandelen kan være en fin anledning til å kvitte seg med noen av gavekortene du har liggende hjemme. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Julen er tiden for å bruke gavekortene du fikk i fjor.

DEL

Gavekort kan lett bli julegaven som forsvinner i en skuff. Julen bør være en fin tid for å bruke gavekortene du fikk i fjor, og som fortsatt ligger godt gjemt i skrivebordsskuffen.

Gavekort kan også være løsningen på det store julegaveproblemet: Hva kjøper man til dem som har alt?

Med gavekort slipper man å gi penger, og man kan tilpasse gaven til mottakerens smak. I stedet for en bok som tante sikkert allerede har lest, kan et gavekort i en bokhandel være svaret. For dem som liker noe godt i glasset, kan et gavekort fra polet være en fin julegave.

Og for de som må sende julegavene, er det lettere, billigere og mer miljøvennlig å sende et gavekort enn en tung ting.

Nordmenn har gavekort for flere milliarder liggende i skuffer og skap. Julen kan være tiden til å lete frem gavekortene du selv har fått gjennom året. Ofte kan det haste med å få brukt slike kort, for de blir verdiløse etter hvert.

Foto:

– Økonomer har anslått at nordmenn har gavekort til en verdi av 2,5 milliarder kroner liggende ubrukt, sier forbrukerservicedirektør Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Det betyr at gavekort kan spe på julebudsjettet.

– Forbrukerrådet oppfordrer folk til å lete fram alt av gavekort. Ta med tilgodelappene i samme slengen. Det kan vise seg å utgjøre en betydelig julebonus, uttaler Flønes.

Men før du går triumferende inn i butikken, bør du imidlertid sjekke utløpsdatoen. Står det ikke noe, er det gyldig i tre år etter at det ble kjøpt.

Vær oppmerksom på at noen gavekort koster penger. Du må for eksempel betale 550 kroner for et gavekort verdt 500 kroner. Det er hva Forbrukerrådet kaller en «dårlig deal», så unngå slike kort. (ANB)

Forbrukerrådets tips om gavekort:

  • Det er leit å gi bort noe som ikke blir brukt, om det er en ting eller gavekort. Økonomer har beregnet at vi har gavekort til en verdi av 2,5 milliarder kroner i skuffene våre.
  • Gavekort kan være en fin presang, men kjøp et som blir brukt. Gå i en butikk det er sannsynlig at mottakeren ønsker seg noe i.
  • Ikke kjøp gavekort som koster penger; altså at du må betale mer enn verdien mottakeren får.
  • Sjekk vilkårene, noen reduseres i verdi med tiden. Merk deg utløpsdato, den er tre år dersom det ikke står noe annet. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken