(Nettavisen)

– Det blir en litt kjøligere uke nå i forhold til de siste ukene. Men det er i alle fall en viss sjanse for mer snø enn det har vært tidligere, forteller vakthavende ved Meteorologisk institutt, Julie Solsvik Vågane, til Nettavisen.

Les også: Meteorologen om juleværet: - Nå er det bare å stålsette seg

De fleste steder i landet får nemlig minusgrader i uka som kommer. Kaldest kan det bli på Finnmarksvidda med minus 30, mens på Østlandet kan det bli opptil 25 minusgrader i indre strøk.

Det blir stadig kaldere utover uka, og det er på julaften og den påfølgende helgen at det blir kaldest i første omgang.

Les også: Meteorologer advarer om Sibir-kulde i julen

– Enda større sjanse

Og størst sjanse for hvit nedbør gir Solsvik Vågane spesielt to steder.

– Nå ser det i hvert fall ut til at Trøndelag og områdene nordover får snøbyger og kjøligere luft både lillejulaften og julaften. Da er det store sjanser for hvit jul der, sier hun.

Mandag har Meteorologisk institutt att på til sendt ut et farevarsel om snø i Trøndelag.

– Fra tirsdag formiddag til onsdag formiddag ventes det lokalt 5-15 cm snø på 24 timer, i høyden enda mer, heter det i meldingen.

Statsmeteorologen anser det som «ganske sikkert» at det blir kjølig, men legger til at kanskje ikke alle får nedbør likevel.

Lenger sør, på Vestlandet og Nordvestlandet, blir det mildere langs kysten. Dermed tror Solsvik Vågane at det som kommer, kommer mer som regn.

– Der må man litt lenger inn eller opp i landet for å finne snø, Det ser for så vidt ut som at det på julaften kanskje blir litt tørrere vær. Så selv om det ikke kommer snø, kan det bli fint og kaldt likevel, forklarer hun.

Mot Sør- og Østlandet kan man på sin side forvente at det blir enda kjøligere.

– Sånn sett er det en større sjanse for snø, da vi har hatt en periode med mildvær i det siste, men det er ventet litt mindre enn andre steder. Det kan komme et lite dryss lillejulaften og kanskje noe på julaften, forteller statsmeterologen.

Men for å være helt sikker anbefaler Solsvik Vågane at man i Sør-Norge tar turen inn i landet eller til fjells for å maksimere sjansene for en hvit jul.

Advarer

På Sørlandet kan det langs kysten bli noe mildere slik at nedbøren kommer som regn, men det er en viss usikkerhet i kyststrøkene når det kommer til temperaturen.

– Det ligger an til null grader og rett rundt det punktet. Mens om man drar innover på Østlandet blir det nokså kjølig enkelte steder, sier Solsvik Vågane med henvisning til de 25 gradene det er meldt om.

Hun legger til at det kalde været ofte kan komme overraskende på, spesielt om det skulle komme litt vind også. Da blir nemlig den effektive temperaturen kaldere enn hva det er meldt.

– Da gjelder det å kle seg godt for å holde seg varm!