(Nettavisen)

Det svenske EU-formannskapet sier medlemslandenes ambassadører mandag støttet avtalen som er inngått mellom Brussel og Berlin om en utfasing av biler som går på fossilt drivstoff.

Endelig godkjenning tirsdag

Det er ventet at EU-landenes energiministre gir den endelige godkjenningen når de møtes i Brussel tirsdag.

Tyskland er en av verdens største bilprodusenter og holdt igjen da forrige ukes EU-toppmøte etter planen skulle vedtatt et totalforbud mot nye fossilbiler etter 2035. Lørdag skrev EUs klimakommissær Frans Timmermans på Twitter at det var oppnådd enighet om framtidig bruk av en type syntetisk drivstoff kjent som kalles e-drivstoff.

EU-enighet om forbud mot nye fossilbiler fra 2035

Stoppet i siste liten

Forrige uke reagerte Frankrike sterkt da Tyskland i siste liten sa nei til forslaget om å innføre forbud mot å lage nye fossilbil fra 2035. Heller ikke Italia, Tsjekkia, Polen eller Bulgaria støttet forbudet, men nå har altså eksospipen fått en annen lyd.

Tysklands statsminister Olaf Scholz avviste at han hadde torpedert en nesten ferdig fremforhandlet avtale og insisterte på at prosessen var i rute.

– Det eneste som gjenstår nå er å finne riktig måte å gjennomføre dette løftet på, som EU-kommisjonen kom med for lenge siden, sa Scholz til pressen torsdag formiddag.

Avstemningen om EU-forbudet skulle egentlig vært holdt tidligere i mars og ble ansett for å være en formalitet, ettersom EU-parlamentet og medlemslandene alt ble enige i høst. Men før forslaget ble stemt gjennom, tok både Tyskland og Italia en u-sving.