(Nettavisen)

Rask hoderegning viser at det kun er ni dager til barnetog, potetløp, pølser, is og brus. I år som i fjor, er det mange som er spente på værvarselet for nasjonaldagen. Det kan nemlig bli en trist affære hvis man må subbe rundt i bunad og regnet plasker ned på alle kanter.

Men slik ser det ikke ut til å bli i år – for alle, skal vi tro Storms prognoser.

Ifølge værvarslingstjenesten Storm, så kan man spesielt i Sør-Norge klargjøre solkrem og solbriller, eller kan man det?

Spår sydentemp i hovedstaden

De spår nemlig at det kan bli mellom 8 og 23 varmegrader i Oslo. Ikke nok med det. Den 18. mai er det spådd mellom 11 og 30 (!) varmegrader i hovedstaden.

Det svinger litt i prognosene enkelte steder, og i andre byer på Østlandet er ikke prognosene like optimistiske. I Kristiansand spår Storm at det blir mellom 11 og 13 grader, mens i Fredrikstad spår Storm at det blir mellom 11 og 14 grader.

For raskt å dra gjennom de største byene i Norge 17. mai, så anslås det at det blir mellom 10 og 14 grader i Bergen, mellom 7 og 15 grader i Trondheim, mellom 9 og 11 i Stavanger og mellom 4 og 9 grader i Tromsø.

Til Telemarksavisa, som også har omtalt 17. maiværet, sier Storm-meteorolog Beate Tveita, at prognosene deres må tas med en klype salt.

– Det er veldig usikkert, dette en én prognose av 50–60 prognoser. Men hvis høytrykket fra sør kommer så kan det nok bli rundt 25 grader. Det blir varmt og fint, men hva den faktiske temperaturen blir er usikkert, sier Tveita.

Stemmer prognosene?

Nettavisen har kontaktet vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt for å høre om hva man vet om 17. mai-været, og ting tyder på at det kan bli varmt i sør.

– Når det gjelder såpass langt frem i tid ser man mer på tendenser. Det er vanskelig å si spesifikt om det blir fint på et gitt punkt, sier meteorolog Rannveig Eikill til Nettavisen.

– Sånn som det ser ut nå, skal det inn litt mildere luft, så det ser ut som det blir varmere i Sør-Norge inn mot 17. mai, så det er en god nyhet for de som ønsker litt varme på nasjonaldagen, sier hun.

Det er derimot usikkert på hvor langt nord varmen vil bre seg.

– Det er litt usikkert hvor langt nord det går, sier Eikill.

Hva med nedbør?

Meteorologen sier det ennå er for tidlig å slå fast dette med nedbør så lang tid før 17. mai.

– nedbørsmessig er det nok dessverre fortsatt vanskelig å gi et klart svar på hvordan det blir. Prognosen nå tilsier at det blir tørrest Østafjells, men det kan fort endre seg frem mot selve 17. mai. Så det er bare å smøre seg med tålmodighet, sier hun.