Gå til sidens hovedinnhold

Robert kan bli askefast på Bali

Artikkelen er over 3 år gammel

Robert Jordal Foss (42) fra Vikersund er på trygg grunn for vulkanutbruddet på Bali, men er usikker på om han kommer seg hjem som planlagt.

Katastrofemyndighetene på Bali har hevet farenivået etter at vulkanen Agung har større aktivitet. 100.000 mennesker er til nå evakuert. Aske skal være blåst nesten 3.500 meter opp i skyene. Det har ført til at alle fly er satt på bakken, og ingen får heller lande.

Litt avstand

42-åringen fra Vikerjordet i Vikersund tar det hele foreløpig veldig pent.

– Jeg hadde ikke noen ferie i sommer så jeg har vært her hele november. Vi er 30–40 kilometer unna utbruddet og i sikkerhet, men vi merker godt hva som skjer, forteller han.

Hjemturen

Den største spenningen er om han kommer seg hjem i morgen klokka 18 som planlagt. Den internasjonale flyplassen, Denpasar, er i første omgang stengt til tirsdag morgen. Ny info kommer i natt.

– Jeg har allerede varslet sjefen på jobb (flyktningtjenesten i Modum) om at jeg kan bli forsinket, men det finnes verre ting enn å bli bortheftet noen dager på Bali i 32 grader. Jeg savner ikke den første snøen hjemme i det hele tatt, sier han og ler.

Mandag ettermiddag norsk tid forteller han at hjemturen foreløpig er utsatt ett døgn.

(Saken fortsetter under kartet)

 

Alvorlig for landet

Tross smil og godt humør ser han alvoret i situasjonen.

– Aske er spredt over et enormt område og rammer fiske, landbruk og turisme. Dette er livsnerven for svært mange, så jeg håper folk vet å ta turen hit når alt har stabilisert seg, sier han til Bygdeposten.

FAKTA

  • Agung eller Gunung Agung, er Balis høyeste og helligste fjell – 3.161 moh.
  • Hadde sitt hittil største utbrudd i 1963. Minst 10.000 mennesker mistet livet.
  • Vulkanen har vært aktiv igjen siden i september. 27. september ble det registrert nesten 800 mindre jordskjelv like ved vulkanen.
  • Ifølge lokale myndigheter tyder alt på at den vil komme et nytt stort utbrudd med det første.

 

Bildeserie

Glimt fra Bali

Kommentarer til denne saken