Farevarsel om nedbør oppgradert

VÅTT: Natt til lørdag og lørdag formiddag blir våt, spørsmålet er bare hvor de verste bygene treffer.

VÅTT: Natt til lørdag og lørdag formiddag blir våt, spørsmålet er bare hvor de verste bygene treffer. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I løpet av tolv timer lørdag kan det komme opp mot 70 millimeter regn i Vestfold, Buskerud og Telemark. Farevarselet er nå oppgradert til nest høyeste nivå.

DEL

Meteorologisk institutt har sendt ut et nytt farevarsel på oransje nivå (det nest høyeste aktsomhetsnivået) for regn i Vestfold, Buskerud og Telemark. Det betyr fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer

Det ventes mellom 40–50 millimeter nedbør i løpet av tre timer fra sent fredag kveld og natt til lørdag. Totalt kan det komme 60–70 millimeter regn i løpet av tolv timer lørdag.

Enkle tiltak

Med bakgrunn i det oppgraderte farevarselet, ber Tryg forsikring folk om å ta sine forholdsregler.

– Enkle tiltak kan spare deg for oversvømmelser og påfølgende vannskader, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Tiltakene handler først og fremst om å lede vannet på rett vei.

– Sørg for at vannet blir ledet bort fra boligen din og at takrenner og avløp er renset for løv og skitt, sier Irgens.

– Det kan bli mye overvann, så alle må sørge for at vannet ikke kommer inn i kjellere og garasjer. Rydd gjerne vekk hagemøbler som kan ta skade av store nedbørsmengder, legger forsikringsmannen til.

Hvor ille blir det?

Så er spørsmålet hvor regnet egentlig kommer til å treffe. Selv om det utvilsomt blir en våt helg, ser det verste regnet nemlig ut til å komme i byger. Det betyr at det kan bli store lokale forskjeller.

Eksempelvis melder yr.no freadg ettermiddag at regnet ikke treffer Vikersund før ved midnattstider natt til lørdag. Fra dette tidspunkt til 12-tiden lørdag kan det imidlertid komme en hel del nedbør. I verste fall 36 milimeter.

Deretter roer det hele seg igjen, før det i løpet av de samme 12 timene søndag kan komme opptil 26 nye milimeter.

For både Hokksund, Prestfoss og Noresund ser regnet ut til å treffe på omtrent samme måte.

Trøsten i en grå helg må være at langtidsvarselet tegner mot bra vær til uka. Da er det snakk om lettskyet pent vær, og temperaturer på 17-18 varmegrader.

Artikkeltags