Gå til sidens hovedinnhold

Kunsten å slenge

Artikkelen er over 6 år gammel

Slik kan du påvirke valgresultatet litt ekstra.

Er du blant dem som gå inn i stemmeavlukket, bretter stemmeseddelen dobbelt og går ut igjen? Det er lett å gjøre litt mer - og slik også påvirke selve valgresultatet mer.

Dette kan du gjøre

Spennende blir det nemlig først når du begynner å gjøre endringer på lista til partiet du stemmer på. For lista representerer i utgangspunktet bare partiet, og antall stemmesedler avgjør bare hvor mange kandidater partiet får inn. Ikke hvem. Hvilke av kandidatene på lista som får plassen i kommunestyret er en helt egen kabal.

Selv om det som regel ender slik, er det nemlig ingen automatikk i at det er de tre første på ei partiliste som får plassen dersom partiet får tre mandater i kommunestyret.

Det er her du kommer inn, fordi du har mulighet til å gi personstemmer. Det gjør du ved å sette et kryss i ruta ved navnet til den personen eller de personene du vil ha inn. Du kan sette så mange kryss du vil. Til syvende og sist er det nemlig kandidatene med flest personstemmer som får partiets tilmålte plasser i kommunestyret.

Uthevede kandidater

Det er selvsagt et men her.  Du har kanskje lagt merke til at enkelte navn på partilista står med uthevet skrift? Det er ikke tilfeldig. Dette er partiets egen mulighet til å prioritere hvilke personer de ønsker skal få plassene i kommunestyret (eller kumulere kandiater, om du vil).

Personene med uthevet skrift får nemlig et personlig stemmetillegg av partiet sitt: 25 prosent av det totale antall stemmene lista får, blir regnet som de uthevede kandidatenes personstemmer. Altså: Hvis partiet Venstre i eksemplet her får f.eks 1000 stemmer, vil de uthevede kandidatene få 250 personstemmer hver.

Du har imidlertid mulighet til å gi personstemmer også til de uthevede kandidatene. Slik kan du for eksempel forsøke å dytte fjerde- og femtekandidaten på denne lista oppover i rekkene - om du ønsker det.

Og nå: «slengere»

En «slenger» er en personstemme til en kandidat for et annet parti enn partiet du stemmer på. Det er altså i prinsippet mulig å stemme på både Høyre og Arbeiderpartiet hvis du skulle ha slike tilbøyeligheter.

Først og fremst er slengeren din en hel personstemme til en politiker som dermed rykker fram i køen på sitt eget partis liste. Men, du har også forskjøvet en andel av din stemme til de andre partiene. Nå må valgstyret fintelle.

Dersom det i ditt kommunestyre er 45 plasser, har du i eksempelet over gitt 43/45 av stemmen din til Høyre, 1/45 av stemmen din til MDG og 1/45 av stemmen din til SV. (På valgspråket kalles dette «listestemmer». Du kan lese mer om det her.)

Hvis mange nok velgere har gitt mange nok slengere til personer fra ett bestemt parti, kan det derfor påvirke mandatfordelingen mellom partiene. Det skal en del til før dette skjer - men, du «risikerer» altså at partiet du har gitt hovedstemmen din til ved å velge deres liste, til slutt mister en plass i kommunestyret.

Vil du gå metodisk og strategisk til verks? Skaff deg stemmeseddelen til partiet du tenker å stemme på. Se hvem som er uthevet. Sjekk deretter siste meningsmåling for din kommune, og se hvor mange mandater partiet ligger an til å få. Du kan sjekke mandatfordelingen i din kommune her:

Til slutt: Fylkestingsvalget

I fylkestingsvalget har partiene ikke anledning til å utheve kandidater på listene og dermed gi dem stemmetillegg. Men, velgerne kan også her gi personstemmer.

Her er det imidlertid bare kandidatene som får flere enn 8 prosent av det totale antall stemmer partiet har fått, som får uttelling for personstemmen.

Hvis ingen kandidater i et parti får flere enn åtte prosent personstemmer, følges bare partiets liste på stemmeseddelen når mandatene skal fordeles. Hvis én kandidat har fått flere enn åtte prosent, rykker den opp på topp, og så følger man partilista for resten av mandatene. Og så videre.

Mer informasjon? Les mer om dette på Regjeringens informasjonssider her.

Godt valg!

Kommentarer til denne saken