Gå til sidens hovedinnhold

247 stemmer over sperregrensa

Grunnloven kan avgjøre Venstres skjebne:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ny regnemetode får Venstre-lederen til å juble.

Om du slår sammen målinger fra alle fylkene havner partiet Venstre så vidt over sperregrensa.

Det viser en sammensetning av 19 fylkesmålinger fra juni gjort av nettstedet Poll of Polls.

Venstre har i lengre tid slitt mot sperregrensa på fire prosent. Partiets gjennomsnitt på nasjonale målinger i juni var på svake 3,3 prosent. Mange har spådd at dersom Venstre ikke klarer å kare seg over sperregrensa henger fortsatt borgerlig flertall i en tynn tråd.

4,0087 prosent

Men dersom du regner som tallknuserne i Poll of Polls har gjort havner Venstre altså så vidt over sperregrensa. Med sine 4,0087 prosents oppslutning får de 247 flere stemmer enn hva som trengs for å få utjevningsmandater.

– Jeg tror vi har truffet godt med budskapet vårt. Vi merker at det er et sug der ute etter god gründerpolitikk som skaper arbeidsplasser. Mange gründere har ikke følt seg sett. Mange av de har jo heller ikke sommerferie, sier Venstre-leder Trine Skei Grande, som selv har avlyst sommerferien for å reise Norge rundt.

Den magiske sperregrensa på fire prosent avgjør om partiet er med i kampen om utjevningsmandatene fra fylkene. For Venstre kan det være avgjørende for de får én eller åtte stortingsrepresentanter neste periode.

Tidligere i sommer varslet Venstre at partiet ville vise fram bredden i politikken sin, etter at for mange har tenkt på Venstre som et rendyrket miljøparti. Da handler det blant annet om å vise fram gründer- og skolepolitikken.

– Vi vet at valgkamp funker. Vi har en organisasjon som er gode på å mobilisere, og vi har allerede banket på 10.000 dører. Det har vi aldri gjort før, sier Venstre-lederen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også

Modum-Mona kusker Venstre-Trine Norge rundt

 

Grunnloven kan avgjøre

Ifølge Poll of Polls kan man i teorien ende opp med en situasjon der Venstre er så tett på sperregrensa at riksvalgstyret må avgjøre om partiet til slutt havner over eller under.

De viser til at det i Grunnloven heter at «intet parti kan tildeles noe utjevningsmandat med mindre det har fått minst 4 prosent av det samlede stemmetall for hele riket»

Da kan det bli avgjørende for hva man regner som «det samlede stemmetall». Er forkastede eller blanke stemmer en del av et slikt tall? Eller gjelder det kun godkjente stemmer? I så fall kan lovtolkning være avgjørende for om Venstre havner over eller under sperregrensa.

Kommunaldepartementet opplyser til ANB at det kun er gyldige stemmer som inngår i dette antallet, ikke forkastede stemmer. (ANB)

Kommentarer til denne saken