Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer sykkeltyven

Artikkelen er over 5 år gammel

Forsikringsbransjen frykter ny tyveritopp i april og mai.

De fleste syklister vil før eller senere bli utsatt for sykkeltyveri, men det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen at nettopp din sykkel blir stjålet.

– Med enkle grep kan du selv gjøre jobben vanskelig for dem som forsøker å stjele tohjulingen din, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.

Innendørs

Tall fra Finans Norge viser at det ble erstattet 11.895 sykler for 69.millioner kroner i 2015.  Med unntak av 2014 har det ikke vært utbetalt høyere erstatningsbeløp på 20 år.

Til tross for at stadig flere nå sykler året rundt, ser forsikringsbransjen årlig en tyveritopp i april og mai.

– Det henger sammen med at både barn og voksne tar fram syklene når det er vår i luften. Da gjelder det å ha låsen i orden og aller helst parkere innendørs der det er mulig, sier hun.

Utenlandske bander

Politiets Operasjon Grenseløs rullet i fjor opp en polsk bande som hadde vært på raid i Rogaland, Sør-Trøndelag og Vestfold. To av tyvene ble dømt til fengsel i over seks år for tyveri av 141 sykler til en samlet verdi av omtrent 3,2 millioner kroner. Også en rumensk bande fikk fengselsstraffer da de ble tatt for tyveri av 24 sykler. 

Politiet mente tyvene søkte i resultatlister fra sykkelritt for å finne fram til dyre sykler.

– Vi kjøper stadig dyrere sykler, og tyvene vet hva som er enklest å selge videre. Vi ser at gjennomsnittsutbetalingene for sykler øker hvert år, sier Slettemoen.

Hvert 10. minutt

Sykkeltyverier er en av de vanligste former for hverdagskriminalitet og utgjør en tredel av alle simple tyverier. Politiets Strasak-tall viser at simpelt tyveri av sykkel utgjør den største enkeltgruppen av simple tyverier med om lag 18 prosent av tyveriene.

– Det er store mørketall. Vi regner med at bare en av fire politianmelder tyveri, og det er ikke alle som har så dyr sykkel at det utløser en erstatningsutbetaling, opplyser Slettemoen.

Aksjonsgruppen Ikke Stjel Sykkelen Min anslår at det stjeles 60.000 sykler i året. Det tilsvarer en sykkel hvert 10. minutt.

Ekstra sikring

Som sykkeleier kan det være lønnsomt å investere i en forsikringsgodkjent sykkellås og sørge for at tohjulingen blir i sykkelregisteret. Du kan også få GPS-trackere kamuflert som mutterdeksler, eller motere den i en setepinne, i hjulet eller andre skjulte steder og med forhåndsbetalt SIM-kort.

– Det er en stor fordel å kunne ringe opp GPS-trackeren og spore den i fred og ro. Det blir et nyttig tilskudd til sykkelregisteret, mener hun.

– Vi ser allerede at sykler som tydelig er merket, også er mindre interessante å stjele og vanskeligere å omsette, sier Heidi Tofterå Slettemoen. (ANB)

Gode råd

  • Lås sykkelramme og bakhjul til en stolpe, sykkelstativ e.l.
  • Bruk en ekstra lås til å låse forhjulet.
  • Bruk sykkellås som er forsikringsgodkjent (FG-godkjent).
  • Parker sykkelen på steder der mange mennesker ferdes.
  • Ikke la sykkelen stå ute om natten.
  • Ikke sett fra deg sykkelen på samme sted hver dag.
  • Ta meg deg setet og andre løse deler.
  • Kjøp låsbare skruer/bolter til hjul, gir, sete og bremser.
  • Graver rammenummeret på hjul, styre, gir, setepinne og lås.
  • Registrer sykkelen din.

 

Kommentarer til denne saken