Tropevarme ga tidenes strømsmell

Strømprisen har vært rekordhøy i sommer.

Strømprisen har vært rekordhøy i sommer. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Høyeste måling av strømprisene noensinne.

DEL

(Nettavisen) – Prisene på elektrisitet inkludert nettleie har etter våre målinger aldri være høyere enn de var i juni, sier Camilla Rochlenge, rådgiver ved seksjon for prisstatisikk ved Statistisk sentralbyrå (SSB) til Nettavisen.

En lang og hard vinter kombinert med en varm og tørr sommer har nemlig fått store konsekvenser for vannkraften i Norge. En uvanlig varm junimåned førte til et kraftig prishopp for strøm.

«Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg med 9,9 prosent i juni, til nytt historisk høyt nivå», skriver SSB tirsdag. Siden målingene til SSB startet i 1979 har prisene altså aldri vært høyere.

Siden juli 2015, da strømprisene var på sitt laveste nivå, har prisen på elektrisitet inkludert nettleie steget med rundt 90 prosent. Spesielt det siste året har strømprisene økt kraftig, og prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 30,7 prosent høyere i juni i år enn i samme måned i fjor.

Det er naturlig nok ikke bare forbrukerne som får en høy strømregning i varmen. Tall lagt fram tirsdag viste at elektrisitetsprisene i produsentprisindeksen (PPI) økte hele 19,4 prosent fra mai til juni. SSB, som vanligvis er veldig forsiktige i ordbruken, omtaler dette som «en relativt kraftig prisøkning».

Det er altså den tørre sommeren som er grunnen til de svindyre strømprisene i Norge. Siden strømprisene i Norge kommer fra vannkraft, betyr lite nedbør og høy varme også dyrere strøm.

«Flere ting har preget kraftmarkedet den siste perioden. Rask snøsmelting tidligere i år førte til lavere priser på våren. I juni har perioder med varmt vær og mangel på nedbør sannsynligvis påvirket prisene», skriver SSB.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken