Hovedtrofeet under Raw Air blir et glassfat på drøyt 70 centimeter i diameter. Fatet veier nærmere ti kilo. Til sammenligning veier et par hoppski rundt sju kilo.

Glassblåser

Det skal deles ut i finalen i Vikersund 19. mars.

– Det står i stil med det Raw Air skal være, norsk natur og den svarte fargen dramatikk, sier Raw Air-direktør Arne Åbråten.

Daniel-André Tande prøvde seg som glassblåser da produksjonen av Raw Air-trofeene startet onsdag.

– Vanvittig moro, sa Tande til NTB etter at han plutselig grep sjansen og bidro da man laget et av glassfatene som skal deles ut for rennseirer i den nye norske hoppturneringen.

Fatet ville kostet nærmere 100.000 kroner i butikk.

– Hva? Så mye? Det er helt rått. Det der er ikke et trofé jeg tør å holde opp over hodet, lo Kongsberg-hopperen.

LES OGSÅ: Kongen kommer til Raw Air

Fannemel-miss

Sammen med verdensrekordholder Anders Fannemel og lagkamerat Joachim Hauer kastet Tande seg uti glassblåsing. Fannemel måtte få to sjanser til å lage glass. Det første delte seg i to og ville rommet knapt en halv akevitt.

– Det oppsummerer vel sesongen, sa Fannemel lettere ironisk.

Fannemel må bli hjemme når hopperne reiser til Oberstdorf torsdag. Dårlig form på flere av de norske hopperne gjør at landslagssjef Alexander Stöckl kun sender Tande, Andreas Stjernen og Robert Johansson til skiflygingsrennene.

Majestetisk

Det skal også glassblåses inn et fjellaktig motiv med logoen til den norske hoppturneringen i front. Så langt i produksjonen er man ikke kommet.

– Det blir styggtungt. Jeg er veldig fornøyd. Det er et majestetisk og godt synlig trofé, som spiller på natur og råskap, sier Raw Air-sjefen.

Det er Hadeland Glassverk som har fått oppgaven med å lage trofeet. 

– For oss var det viktig at det blir laget i Norge og hvor norske tradisjoner ligger i bunn, sier Åbråten.

– Klarer hopperne å holde dette?

– Jeg håper de lager mer enn ett trofé, ler Raw Air-direktøren.

LES OGSÅ: NSB klarer ikke å sette opp tog til Raw Air

Tande norsk håp

Det er altså på turneringens siste dag fatet skal deles ut i Vikersund.

– Fatet skal stå svært synlig og være et symbol som jeg håper utøverne legger merke til og vil ta med seg hjem. Glassfatet blir neppe noe å ta med i håndbagasjen, men vi håper jo det ikke skal kjøres lenger enn til Kongsberg, Lillehammer eller for den saks skyld Oslo, sier Åbråten.

Han håper på norsk sammenlagtvinner i den første utgaven av Raw Air. Hittil i vinter er det bare Daniel-André Tande som har vist takter som gjør at trofeet kanskje ikke havner utenfor landegrensene.

Turneringen arrangeres i Holmenkollen, Lillehammer, Trondheim og Vikersund. Første renn går i Kollen 10. mars.

Det skal konkurreres i ti dager på rad.

LES OGSÅ: Klar for juniorlandskamp