Sliter med å komme i mål

Dommerne: Tingrettsdommer Signe Lundegård vet ikke hvor hun klan plassere de 12 ekstra dagene retten fortsatt trenger for å komme i mål med rettssaken. Meddommerne på hver side er Tove Elin Aksdal og Rune Eriksson.¬  ¬  ¬ Foto: Harald Nordbakken

Dommerne: Tingrettsdommer Signe Lundegård vet ikke hvor hun klan plassere de 12 ekstra dagene retten fortsatt trenger for å komme i mål med rettssaken. Meddommerne på hver side er Tove Elin Aksdal og Rune Eriksson.¬ ¬ ¬ Foto: Harald Nordbakken

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Haugaland tingrett sliter med å komme i mål med straffesaken mot medlemmer av SOS Rasisme.

DEL

En mann fra Modum i 30-årene er én av åtte tiltalte.

– Det går forferdelig sakte og saken er nå utvidet til over pinse. Vi er ikke i nærheten av å ha begynt på forsvarets vitner, og jeg har ikke fått forklart meg rundt alle tiltalepunktene, sier moingen til Bygdeposten.

LES OGSÅ: Moing tiltalt for bedrageri og underslag av 12 mill.

Statsadvokaten mener de åtte tiltalte totalt har tilegnet seg nesten 17 millioner kroner i uberettiget tilskudd ved å jukse med medlemstall. Strafferammen er fengsel i opp til ni år, ifølge statsadvokaten.

Om den tiltalte

  • Mann i 30-årene fra Midtfylket.
  • Jobbet i SOS Rasisme fra 2007 til 2012.
  • Hatt tillitsverv på alle nivå i organisasjonen, der varamedlem til landsstyret var det tyngste vervet.
  • Hadde ansvar for medlemsblad og nettside, og for å følge opp studentlag på universitet eller høgskole.
  • Fulgte opp lokallag i Buskerud, Vestfold og Telemark.
  • Ansvar for å følge opp internasjonale kontakter.

Skulle vart åtte uker

Den omfattende straffesaken tar mye lengre tid enn beregnet. Til tross for at forhandlingene allerede er forlenget to ganger med til sammen fem uker og flere vitner er frafalt, viser en ny gjennomgang av tidsbruken at det trengs ytterligere 12 dager i retten for å komme i mål.

De dagene er vanskelig å finne. Mens vitnene satt i kø på gangen, brukte retten i går hele den første timen til å forsøke å finne noen dager fram mot sommeren som er ledige for alle aktørene som trenger å være til stede for å avvikle saken. Men det lot seg ikke gjøre.

De ni forsvarerne har allerede flere ganger avlyst sin deltakelse i flere andre rettssaker for å rydde plass til mer tid til saken mot SOS Rasisme.

LES OGSÅ: Tiltalt for grovt bedrageri

Skal passe for minst 18

Også i tiden etter at saken skulle vært slutt, har de berammelser i retten, men også andre møter og reiser, feriedager og private gjøremål som står i veien for å møte i retten i Haugesund.

Den dagen det passer noen, passer det ikke for andre. Og det trengs ikke bare én, men tolv dager.

Dessuten skal det på samme måte passe for aktoratet og politiet, som er i retten med fem personer, og naturligvis retten selv, som teller fire medlemmer.

De åtte tiltalte ser ut til å komme i andre rekke. Mandag var bare halvparten av dem til stede i retten.

LES OGSÅ:  – Tiltalen slo ned som en bombe

Artikkeltags