Kari og Tommy Alexander (13) «parkerer» telefonen på skolen. – Nå snakker vi sammen igjen!

HELT GREIT: Åttendeklassingene Kari Ask Nore og Tommy Alexander Nilsen, sier det er helt greit å legge fra seg telefonene når de kommer på skolen om morgenen.

HELT GREIT: Åttendeklassingene Kari Ask Nore og Tommy Alexander Nilsen, sier det er helt greit å legge fra seg telefonene når de kommer på skolen om morgenen. Foto:

8.klassingene Kari Ask Nore og Tommy Alexander Nore på Krøderen skole er ikke i tvil: skolemiljøet har blitt mye mer sosialt etter at alle logget av telefonen i skoltiden.

DEL

– Før satt mange med nesa ned i telefonene i friminuttene, men etter skolen ble mobilfri snakker vi mye mer med hverandre igjen, sier elevrådsleder Stepan Ermilov.

Og rektor Odd Henning Bentsen forteller hvorfor ingen på skolen bruker telefonen mens de er der.
– Sidenn 29. januar har vi testet ut hvordan livet er uten telefon. Det er som en del av arbeidet med et inkluderende læringsmiljø. Det har allerede gitt en mer sosial skolehverdag, sier rektoren fornøyd. Og han er med på ordningen.

De fleste har snudd

– Det var i starten flere som skrev under på en liste om at de ikke ville levere fra seg mobilene, men de fleste har snudd og er nå enige om at skolemiljøet er blitt bedre uten mobiltelefonen tilgjengelig hele tiden, sier elevrådslederen.

Elverådet har gjennomført en undersøkelse som viser at elevene 8. og 9.-klassene synes det er helt greit med mobilfri skole, men en del av 10.-klassingene mener fortsatt det er unødvendig å levere fra seg telefonene mens de er på skolen.

Geir Olander, som er miljøarbeider ved skolen, forteller mobilforbudet har ført til at elevene samsnakker på en langt bedre måte, og er mye mer i fysisk aktivitet enn tidligere.

– I forbindelse med prøveordningen, har vi også kjøpt inn brettspill som elevene kan benytte seg av og har dratt i gang en rekke aktiviteter i friminuttene, samt at vi har bestilt musikkanlegg ute i skolegården. Dette er blitt tatt svært godt imot, og jeg har i tillegg jevnlige møter med elevene, hvor vi legger til rette for aktiviteter de har lyst til å drive med, sier Olander.

(Saken fortsetter under bildet)

GOD LØSNING: Stepan Ermilov (f.v.), Geir Olander og Odd Henning Bentsen har gode erfaringer med mobilfri skole i Krøderen. - Om noen likevel bruker telefonene når de er på skolen må de legges de i denne kruven. Men den er stort sett tom hele tiden, roser rektor Bentsen.

GOD LØSNING: Stepan Ermilov (f.v.), Geir Olander og Odd Henning Bentsen har gode erfaringer med mobilfri skole i Krøderen. - Om noen likevel bruker telefonene når de er på skolen må de legges de i denne kruven. Men den er stort sett tom hele tiden, roser rektor Bentsen. Foto:

Har ikke vært et problem

– Jeg vil understreke at vi ikke har hatt problemer med mobilbruk i timene tidligere, og kun har igangsatt prøveordningen for å få elvene til å være fysisk aktive, og mer sosiale med hverandre. For utstrakt bruk av mobiltelefoner i friminuttene har ført til at elevene i stor grad har vært fysisk ineffektive på en ikke sosial måte, sier Bentsen.

Mobilfri skole for elevene i Krødsherad fortsatt er en prøveordning, og erfaringene fra prøveperioden skal i neste uke evalueres, før man tar stilling til om ordningen bør videreføres. En beslutning som for øvrig må tas av politikerne i kommunen.

– Selv om noen sikkert er uenige, håper jeg mobilfri skole vil bli en varig løsning. For det sosiale miljøet ved skolen blitt mye bedre etter at mobilene er borte, sier Ermilov.

Kun gode erfaringer

Ivar Krossen, rektor ved Vestfossen ungdomsskole, forteller at de har hatt mobilfri skole i fire år, og at erfaringene kun har vært positive.

– Også vi har opplevd at elevene er blitt mer sosiale med hverandre, og nå snakker de med hverandre øye til øye, framfor å sende meldinger og snapper, sier Krossen.

Ungdomsskolene i Hokksund og Skotselv er også mobilfrie skoler.

Ikke mobilforbud i Modum

Ved Nordre Modum ungdomsskole forteller rektor Ståle Bråthen at mobilbruk ikke er noe stort problem ved skolen.

– Selvfølgelig får ikke elevene bruke telefonene i timene, annet enn til skolearbeid, og alle elevene har også datamaskiner som kan gjøre det samme som mobilene. Derfor ser jeg ingen grunn til å inndra mobilene i skoletiden. sier Bråthen.

– Vi har i tre år hatt mobilhoteller i klasserommene, hvor elevene må legge fra seg telefonene i timene, men i friminuttene kan de bruke telefonene, sier Pål Skretteberg ved Søndre Modum ungdomsskole.

Han ser poenget om at mobilfrie skoler kan fremme det sosiale miljøet ved skolen, men har så langt ingen planer om å innføre totalforbud mot mobiltelefoner ved sin skole.

– Det vi har snakket om, er mobilfrie dager en gang iblant, for gode sosiale relasjoner mellom elevene er viktig for trivsel og læring. Men før vi eventuelt innfører mobilfrie dager, skal vi ta med elevene på råd, sier Skretteberg.

Artikkeltags