– Bryter med demokratiske prinsipper

Ikke inhabil:  Knut Helge Kaugerud (f.v.), Frode Haugen, Toril Krog-Tølløvsen, Svein Jakob Hollerud, Heidi Hübner, Margrethe Rugland og Kjell Ove Hovde deltok på møtet i hovedutvalget torsdag. Frode Haugen var inhabil i saken om Solevannet Drift, mens Hollerud fikk delta i behandlingen.

Ikke inhabil: Knut Helge Kaugerud (f.v.), Frode Haugen, Toril Krog-Tølløvsen, Svein Jakob Hollerud, Heidi Hübner, Margrethe Rugland og Kjell Ove Hovde deltok på møtet i hovedutvalget torsdag. Frode Haugen var inhabil i saken om Solevannet Drift, mens Hollerud fikk delta i behandlingen.

Artikkelen er over 4 år gammel

Svein Jakob Hollerud ble vurdert og funnet habil av sine medpolitikere i hovedutvalget for næring og drift.

DEL

Advokat Trine Buttingsrud Mathiesen, som representerer de to som har klaget på deler av virksomheten til Solevannet Drift, hadde trukket hovedutvalgsleder Svein Jakob Holleruds (Sp) habilitet i tvil før politikerne på nytt skulle behandle saken torsdag. Grunnen var at han hadde gitt sterkt uttrykk for sin mening i saken i Bygdeposten.

Dermed valgte politikerne å ta en vurdering av Holleruds habilitet.

LES OGSÅ: – Hun knebler ikke meg

Ikke gøy lenger

– Man må kunne uttale seg, ellers blir det ikke gøy å være politiker lenger. Det er ikke noe som skulle tilsi at han er inhabil, uttalte Heidi Hübner (V), som hadde finlest lovverket i forkant av møtet.

Kjell Ove Hovde fra administrasjonen viste til at loven sier noe om sterke uttalelser til pressen. Slike utsagn kan svekke tilliten til at en politiker kan ta inn over seg nye momenter i en sak.

LES OGSÅ: Ny støyrunde på Solevannet

Må kunne uttale seg

Utvalget mente likevel at det blir å trekke loven for langt at en politiker skal være inhabil fordi han har gitt uttrykk for en sterk mening.

– Det bryter med demokratiske prinsipper at ikke politikerne skal kunne uttale seg til pressen. Det ser vi jo hele tiden at politikere gjør, uttalte Åse Lene Eckhoff, som var vararepresentant for Frode Haugen.

Haugen ble uten diskusjon vurdert som inhabil og satt på sidelinja mens saken ble behandlet.

Hollerud ble derimot vurdert som habil av et enstemmig utvalg, og kunne delta i denne saken. I to andre saker på samme møte var han inhabil – men av helt andre årsaker.

LES OGSÅ: Politiet ble stoppet av hull i isen

Fikk ja: Fredrik Larsen og Jan Vidar Bottolfshus kan fortsette med iskjøring på Solevannet, hvis de holder seg innenfor støykravene.

Fikk ja: Fredrik Larsen og Jan Vidar Bottolfshus kan fortsette med iskjøring på Solevannet, hvis de holder seg innenfor støykravene.

Får drive videre

Utfallet av møtet er at Solevannet Drift får fornyet tillatelse til å drive videre i fem år, forutsatt at de holder seg innenfor de kravene som er satt.

Det betyr blant annet at de kan bruke biler som er godkjent for vanlig trafikk uten å gjøre ekstra støydempende tiltak. Kjøring med andre typer biler, kan bare skje om de har en maksimalstøy på 90 desibel.

For politikerne var det viktig at det nye vedtaket er spiselig for Fylkesmannen, og administrasjonen fikk skryt for å ha laget en god utredning.

Nå håper de det enstemmige vedtaket får bli stående.

– Dette er et fornuftig forslag til vedtak som ivaretar alle parter, mente Åse Lene Eckhoff.

LES OGSÅ: Massiv Hebbe-støtte - og skitkasting

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken