«Drittpakke» mot Sp-topp og bonde

Tar det tungt: Torstein Aasen hadde et par tunge dager da han fikk vite at noen mente han vanskjøttet dyrene sine. - Jeg ble både irritert og lei meg, og det oppleves som svært urettferdig, sier han.

Tar det tungt: Torstein Aasen hadde et par tunge dager da han fikk vite at noen mente han vanskjøttet dyrene sine. - Jeg ble både irritert og lei meg, og det oppleves som svært urettferdig, sier han.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Mattilsynet fikk anonym bekymringsmelding om at hele ammekubesetningen til Torstein Aasen var avmagret.

DEL

Mandag denne uka fikk SP-politiker og bonde Torstein Aasen i Sigdal en telefon han seint vil glemme.

Mattilsynet ringte og kunne fortelle at de hadde mottatt en anonym bekymringsmelding om hans ammekyr, som for tiden går ute på beite på Hole gård, rett ved fylkesvei 287.

– Det skulle dreie seg om 40-50 dyr som var så avmagret at man kunne telle ribbeina deres, forteller bonden selv.

LES OGSÅ: Smittsom fjøsbygging

«Maste» seg til besøk

Aasen syntes denne anklagen var så belastende og vond at han måtte ringe og «mase» på Mattilsynet allerede dagen etter for å få saken opp og avgjort.

De kom derfor på inspeksjon tirsdag kveld, og ifølge Aasen hadde de ingen merknader på husdyrholdet hans. Saken er slik sett ute av verden. Men hendelsen har likevel satt seg i kroppen hans.

– Jeg kunne forstått det hvis noen hadde reagert på enkeltdyr, for det vil alltid være noen som er tynnere enn andre, men her gjaldt det hele besetningen, og det synes jeg er ille. Det har ingen rot i virkeligheten og jeg opplever det hele som svært urettferdig.

Anonym varsler

Men selv om han nå er «friskmeldt» som bonde, får han ikke vite hvem som har varslet Mattilsynet.

Han spør seg derfor om dette er ei real «drittpakke» fra noen som vil ham vondt fordi han stikker nesa si fram innimellom – eller om det er noen som ikke har forstand på dyrehold.

– Jeg synes i utgangspunktet det er fint at terskelen skal være lav for å varsle om dårlig dyrehold, men jeg lurer jo veldig på hvem som har sendt inn denne meldingen.

Håper på andre rutiner

Torstein Aasen håper Mattilsynet kan justere litt på sine rutiner når de mottar denne typen meldinger. På den måten kan belastningen for den som anklages, bli litt mindre.

– De fleste av oss som driver med dyr, føler et svært sterkt ansvar døgnet rundt hele året for at de skal ha det bra, så en slik melding rammer yrkesstoltheten vår hardt og går sterkt inn på oss. Derfor synes jeg Mattilsynet burde ta en telefon til for eksempel veterinær eller Nortura for å sjekke litt først. De færreste bønder driver helt isolert, så det vil alltid være noen som kjenner forholdene dyra lever under, mener han.

Samtidig berømmer han også Mattilsynet for at de kvitterte ut saken hans raskt.

– Hvis andre skulle oppleve noe tilsvarende, er mitt råd i alle fall å henge på Mattilsynet for å få saken raskt ut av verden.

LES OGSÅ: Leverer kvalitetsmelk hver dag

Kan være anonym

De aller fleste som varsler Mattilsynet, bruker den elektronisk bekymringsmeldingen som ligger på Mattilsynets nettsider. Her kan du velge om du vil være anonym.

– Vi mener det er hensiktsmessig at varslere kan få være anonyme, sier Ågot Li, fungerende avdelingsleder i Mattilsynet i Søndre Buskerud.

Hun forteller at varslingsknappen brukes hyppig, og i år har det toppet seg med 200 bekymringsmeldinger om dyrevelferd første halvår i Søndre Buskerud.

– Det er viktig at folk melder fra. Utfordringen blir å prioritere riktig når vi får så mange meldinger. Det er viktig for oss å sjekke ut saker raskt - både av hensyn til dyrevelferden og dyreeieren.

Bedre å ta direkte kontakt

Li mener det er bedre at Mattilsynet tar direkte kontakt med partene når de skal sjekke ut saker, enn at de går veien om for eksempel veterinærer først.

– På den måten skjermer vi den berørte parten best - ikke minst hvis det viser seg at det ikke er grunnlag for bekymring.

Ingen grunn til bekymring

Li bekrefter at Mattilsynet ikke fant noe å anmerke på dyreholdet til Aasen – og altså ingen grunn til bekymring – men kan ikke kommentere saken ytterligere.

LES OGSÅ:Etterlyser bondevett

Artikkeltags