Oddvar ble nær trampet i hjel av okse

PASS PÅ: Elghunden Odin kom løs ved et uhell og fikk los på krøtter på beite, der det også gikk en okse. Oddvar Tonby oppfordrer folk til å være påpasselige med hunder i nærheten av beitedyr. – Situasjoner kan oppstå selv om hunden går i bånd, så pass på, sier han.

PASS PÅ: Elghunden Odin kom løs ved et uhell og fikk los på krøtter på beite, der det også gikk en okse. Oddvar Tonby oppfordrer folk til å være påpasselige med hunder i nærheten av beitedyr. – Situasjoner kan oppstå selv om hunden går i bånd, så pass på, sier han. Foto:

– Jeg bora to fingre opp i nesa på'n. Det var antakelig det som reddet livet mitt, sier Oddvar Tonby (67).

DEL

16. juli i år skulle Oddvar og kona Solveig Tonby ta med de to elghundene sine ned til Soneren for å bade dem i finværet. De bor på Båsum gård i Sigdal.

For å komme dit ned til badeplassen i enden av vannet må de passere gjennom et inngjerdet beite. Der gikk det en okse og en flokk med kuer, kalver og ungdyr.

Hunden sleit seg

– Jeg hadde syklet ned med ungbikkja Odin bundet til en springer, mens Solveig tok gamlebikkja i bilen. Idet jeg skulle flytte Odin over i bilen for å kjøre gjennom beitet, fikk han slitt av sikkerhetslenka på springeren. Dermed fikk han los på kuene og løp et par runder etter dem inn i skogen, forteller han.

Oddvar dro etter hunden for å fange den inn, og idet han nesten fikk fatt i hunden, kom en stor okse og løp rett på ham.

– Jeg hadde ikke hørt at han kom, men han løp meg over ende.

Dermed begynte marerittet for 67-åringen.

Oksen var blitt tirret opp av hunden og skulle trolig beskytte flokken sin. Mens Oddvar lå på bakken, begynte det svære dyret å trampe på ham.

La seg oppå ham

– Det virket som en evighet, men jeg var fullt bevisst hele tiden. Oksen sto med bakenden til mens han trampet på meg. Så bråsnudde den og la seg oppå meg og begynte å slenge med hodet. Heldigvis hadde den ikke horn, men jeg var redd for at han skulle treffe hodet mitt. Da hadde jeg vært ferdig.

Etter hvert skjøv oksen Oddvar innunder ei gran. Fortsatt lå han under det 1200 kilo tunge dyret, men han hadde havnet mellom frambeina på oksen.

LES OGSÅ: Rødkoller på salg på Sysle, men langt mellom budene

To fingre i nesa

– Da fikk jeg bora to fingre opp i nesa på'n. Det var det eneste jeg greide å få til, og jeg veit ikke om jeg handlet på instinkt eller om jeg hadde i bakhodet at man i gamle dager brukte å styre stutene ved å sette ring i nese på dem. Uansett tror jeg at det reddet livet mitt.

Med to fingre opp i nesa, ristet oksen på hodet så Oddvars arm ble slengt hardt fram og tilbake. Etter hvert fikk avledningsmanøveren distrahert dyret slik at han greide å dra seg opp på beina etter en grankvist.

– Da kom en litt mindre okse og dyttet meg i ryggen. Det gjorde helt forferdelig vondt, og kanskje var det da skulderbladet mitt ble knust.

Uansett havnet han på nytt på bakken. Møysommelig fikk han stablet seg på beina igjen og stabbet noen meter av gårde.

– Men så orket jeg rett og slett ikke mer, og seig over ende. Jeg veit jeg prøvde å rope, men Solveig hadde ikke hørt noe.

Kona hadde ikke sett mishandlingen, men i mellomtiden hadde hun fått tak i hunden, som hadde gjort retrett. Nå fikk hun øye på mannen, der han lå som et slakt på bakken.

– Solveig dro meg opp og fikk meg til bilen.

Ambulanse ble tilkalt – svigersønnen er dessuten ambulansesjåfør og har vært til god støtte – og på Drammen sykehus sto et helt team av folk klart til å ta imot den kvestede mannen og lappe ham sammen.

LES OGSÅ: Nå kan du gå standsmessig på do på vei til Andersnatten

Kunne endt opp et annet sted

– Kirurgene sa jeg hadde griseflaks som endte på sykehus og ikke et helt annet sted.

Dette er kort oppsummert skadene: Fem ribbein var brukket tvers av, et skulderblad var «som flatbrødsoll», ifølge en lege, tommelen var knust i fragmenter, musklene i beina var trampet blå og svarte, og han hadde skrubbsår og blemmer over hele kroppen.

Etter kun ei uke på sykehuset ble han sendt hjem. Etter en strabasiøs hjemtur med blant annet drosje fra Åmot, måtte han tilbake igjen til sykehuset fire timer seinere.

Store blodansamlinger rundt den ene lungen måtte tappes og størknet blod ble spylt ut.

– Litt av lungen klappet sammen, og jeg fikk beskjed om at jeg kanskje måtte amputere deler av lungen. Det slapp jeg, men det ble en operasjon der de blåste opp lungen min etter ei uke.

Etter minst seks blodoverføringer og mellom 120 og 150 nålestikk, kunne han omsider reise hjem etter tre uker. Med på kjøpet fikk han lungebetennelse og en allergisk reaksjon på antibiotikaen, men det gikk seg til.

Knust tommel: Tommelen ble til fragmenter og han pådro seg fem ribbeinsbrudd, knust skulderblad, lungekollaps og mørbankede muskler.

Knust tommel: Tommelen ble til fragmenter og han pådro seg fem ribbeinsbrudd, knust skulderblad, lungekollaps og mørbankede muskler.

Mistet moren

Da han skulle tilbake på sykehuset etter noen uker for blant annet å ta stingene, holdt han imidlertid igjen på å kollapse.

– Men da hadde moren min gått bort dagen før, så på sykehuset trodde de det kunne være en medvirkende årsak, i tillegg til at jeg var svekket.

Siden har det gått framover med formen, selv om mesteparten av sommeren har vært tilbrakt på sofaen med store mengder smertestillende innabords. Fortsatt må han ta noe for å døyve smertene, men Tonby har fått beskjed om at han kommer til å bli fullgod igjen. Han må bare være forsiktig med tommelen sin en stund framover.

Han er full av godord om behandlingen på sykehuset.

– Alle var enestående der nede. Jeg kaller dem englene mine. Jeg fikk kjempegodt stell.

– Samtidig unner jeg ingen å oppleve det samme som meg. Ikke engang min verste fiende, hvis jeg har noen, sier han.

Foreløpig har han ikke hatt krefter og helse til å gå tur med hunden Odin, men etter hvert skal det bli nye utflukter.

Vær forsiktig med hunder og beitedyr

– Har du blitt redd for krøtter etter hendelsen?

– Nei, jeg har ikke blitt redd, og jeg vil ikke ha noe imot å møte på dem igjen. Men jeg vil komme med en oppfordring til alle som har bikkjer: Vær forsiktige nær beitedyr, selv om dere har hunden i bånd. Det kan oppstå situasjoner der dyrene reagerer på hunder, sier han.

Nå skjedde dette på inngjerdet beite, men mange steder går storfe på utmarksbeite i skog og mark, der også folk går på tur.

Oddvar Tonby har snakket med oksens eier etter hendelsen, og de er vel forlikte.

– Han synes jo det var ille å høre om det som skjedde. Men dette er på ingen måte oksens feil. Oksen hadde nok ikke gått på meg om ikke jeg hadde prøvd å få tak i bikkja.

Når formen blir enda litt bedre, skal han en tur ned på beitet igjen.

Der ligger nemlig skoene hans igjen etter bruduljene. Og oksen – han har flyttet til et annet beite.

UTALLIGE TIMER: De siste ukene har Oddvar tilbrakt utallige timer her på sofaen, men nå begynner han å komme seg. Bare de siste par dagene synes han formen har blitt mye bedre.

UTALLIGE TIMER: De siste ukene har Oddvar tilbrakt utallige timer her på sofaen, men nå begynner han å komme seg. Bare de siste par dagene synes han formen har blitt mye bedre.

Artikkeltags