Går gjerne aleine i fjellet

Sjelebot: Skiturene på Haglebu er Sven Mollekleivs dyrebare friminutt.,

Sjelebot: Skiturene på Haglebu er Sven Mollekleivs dyrebare friminutt.,

Artikkelen er over 4 år gammel

– Jeg er veldig glad for at regelen om at du aldri skal gå aleine, er fjernet, sier presidenten i Norges Røde Kors.

DEL

Det er de nye fjellvettreglene Sven Mollekleiv har i tankene når denne uttalelsen faller. Selv har presidenten i Norges Røde Kors med glede forbrutt seg mot nevnte påbud flere ganger.

Ikke minst når han er på hytta på Haglebu.

Joda, han går gjerne tur med egne familiemedlemmer og med «familien Drillo», som også har hytte like ved. Men når hjernen virkelig skal renses for sterke og påtrengende inntrykk fra krig, sult og nød, fra IS-bomber i Damaskus og vonde konflikter kan det være godt å ta skiene fatt og klatre og gli i ensomhet forbi Gråfjell og videre opp til Høgevarde, eller forbi Reinsjø og videre innover vidda.

– For meg er dette det beste stedet å vaske hodet. Her går ting i balanse.

LES OGSÅ: Gikk mot sola

– Forbered deg godt

Han forsikrer at han aldri har rotet seg bort i fjellet. I alle fall ikke i den grad at han har vært nødt til å gjøre bruk av Hjelpekorpsets tjenester. - Men gravd meg ned, det har jeg, innrømmer han.

Han synes det er viktig at fjellvettreglene er med på å selvstendiggjøre og ansvarliggjøre folk. Derfor er han glad for at regelen om aldri å gå aleine er strøket.

– Forbered deg godt når du skal på tur, råder han i stedet.

LES OGSÅ: Sju skadet og seks hentet av Røde Kors

Alltid på jobb

Det å være president er noe han driver med på frivillig basis. Helt uten lønn.

– Jeg har ønsket det slik. Det er viktig at jeg også er frivillig, på lik linje med alle de andre som legger ned frivillig innsats i Røde Kors.

Dermed blir det gratisarbeid gjennom lange kvelder og helger. Til daglig er han i full jobb som direktør for bærekraft i Norske Veritas. Ingen «tullejobb» det heller.

– Det betyr at jeg ikke kan komme hit til Haglebu så ofte som jeg har lyst til. Jeg er veldig glad i å være her. Turområdene er utrolig flotte.

Hytta er hellig

Selv om hytta er et fristed, er han ikke helt frakoblet. Pad-en er alltid med, og bredbåndet er en naturlig del av hyttelivet.

– Jeg jobber hele tiden, og i dag er det nettforbindelse overalt – enten jeg er på hytta eller i Homs i Syria. Men jeg er samtidig god til å være til stede der jeg er.

Hytta er litt hellig. Her slipper han ikke inn journalister og fotografer. Men han lar seg gjerne avbilde ute i skiløypene.

– Jeg trenger noen fristeder som jeg skjermer, sier han og sparker friskt i fra i sporet oppover lia.

Dagen er blå og rein. Gråfjell ligger og venter. Syria skal ut av systemet. Nå er det tid for å skape balanse i systemet, og da må journalisten stå igjen i bunnen av bakken.

LES OGSÅ: Høgevarde i 1958

Fakta

Sven Mollekleiv

Født 2. mars 1955

President i Norges Røde Kors siden 2008

Var generalsekretær i Norges Røde Kors fra 1991 til 2001.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken