Gå til sidens hovedinnhold

Frykter et svekket politi

Artikkelen er over 3 år gammel

Sp vil styrke de 225 lensmannskontorene som står igjen etter politireformen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

– Regjeringen skaper større forskjell mellom folk. Det betyr ulik tilgang til politiet og hva slags hjelp folk får når det virkelig trengs. I verste fall går det utover sikkerheten. De lensmannskontorene som er igjen etter at 122 legges ned, må styrkes godt nok til å gjøre et best mulig arbeid, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LES OGSÅ: Kjemper for å skrote Viken

Reell styrking

I representantforslaget som Sp skal levere på Stortinget til uken, vil partiet at regjeringen sørger for en reell styrking av de gjenværende lensmannskontorene etter at politireformen er gjennomført. Det foreslås å sikre at Stortingets føringer følges opp og at regjeringen sikrer at tjenestestedene er skikkelig bemannet til å kunne være aktivt til stede der folk er.

Hvert lensmannskontor skal ha en stedlig lensmann og tilstrekkelig bemanning til å løse oppgavene sine, krever partiet.

– Vi har fått signaler fra flere politidistrikter om at det legges opp til lensmannskontorer uten stedlig lensmann. Det er også en frykt for at den nye strukturen innebærer flere nedleggelser i framtiden, sier Klinge.

Klare føringer

Sp-politikeren underbygger påstanden sin med at 50 av lensmannskontorene etter reformen vil ha fem eller færre ansatte. Politidirektør Odd Reidar Humlegård har uttalt at disse kontorene ikke kan forvente noen oppbemanning. De minste kontorene skal ikke være «fullservice tjenestesteder».

Saken fortsetter under bildet.

 

– Stortingsflertallet og Politidirektoratet har brukt en åpningstid på tre dager som begrunnelse for å legge ned lensmannskontorer. Vi finner oss ikke i at mindre kontorer ikke skal bli sikret tilstrekkelige ressurser og god nok bemanning, understreker Klinge.

Hun hevder også at regjeringen omdefinerer kvalitetskravene fra å gjelde hvert tjenestested til hver tjenesteenhet.

Regjeringens reform gir ulik tilgang til politiet og hva slags hjelp folk får når det virkelig trengs.

Jenny Klinge, stortingsrepresentant (Sp)

 

Selvfølgeligheter

Høyres Peter Christian Frølich sier til ANB at disse forslagene slår inn åpne dører og framstår som selvfølgeligheter.

– Sterkere lensmannskontorer blir jo konsekvensen av reformen. Det Sp mangler er tålmodighet til å se resultatene komme. Man må gjerne skrive forslag i Stortinget mens man venter, men dette arbeidet er vi altså i gang med for lengst. Det er dessuten unødvendig å be regjeringen følge opp Stortingets vedtak. Det er en selvfølge, påpeker Frølich.

Stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) er positiv til alle forslag som kan bidra til at forliket om politireformen «gjennomføres på en god måte og at vi får et bedre politi i hele landet».

Politireformen reduserer antall politidistrikter fra 27 til 12 og antall lensmannskontorer fra 340 til 225. (ANB)

LES OGSÅ:

Skaff dem fast jobb nå  

Frykter politiflukt fra Midtfylket 

Tine slåss for «tyttebærpolitiet» 

Kjære Ole Haraldseth  

Kommentarer til denne saken