Gå til sidens hovedinnhold

Søker gratis «nødhjelp»

Artikkelen er over 4 år gammel

Venstre søker ulønnet trainee til å hjelpe Abid Raja inn på Stortinget. Det får LO til å reagere.

«Vil du drive valgkamp på fulltid for Venstre?»

Under denne tittelen søker Akershus Venstre en valgkamp-praktikant som skal bistå stortingsrepresentant Abid Raja i valgkampen. Stillingen innebærer blant annet å organisere valgkampaktiviteter, bistå i skolevalgkampen og oppdateres Venstres nettsider og kontoer på sosiale medier.

Men stillingen er ikke lønnet. I stedet tilbyr partiet mat, reisekort, Venstre-effekter og arbeidserfaring.

Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) har vært i kontakt med samtlige partier på Stortinget. Alle partier oppgir at deres praktikanter og traineer er ansatt og får lønn i henhold til tariffavtaler.

Frivillig arbeid

Ungdomsrådgiver i LO og leder for LOs sommerpatrulje, Pål Spjelkavik, mener ordlyden i stillingsutlysningen til Venstre innebærer at det er snakk om en jobb. Blant annet brukes ordene «arbeid» og «jobb» flere ganger. Dermed skal det betales lønn for jobben, mener han.

Denne utlysningen handler om frivillige med et opphøyd ansvarsområde. Det er ikke snakk om en stilling.

Astrid Knutsen Hårstad, rådgiver i Venstres stortingsgruppe

 

– Vi mener at Venstres stillingsutlysning faller innenfor alle punkter for å definere et arbeidsforhold, bortsett fra lønn som de ikke gir. Vi er av den klare oppfatning at «valgkampeffekter fra Venstre» ikke er akseptabel lønn, sier Spjelkavik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Samtidig understreker ungdomsrådgiveren at det i løpet av en valgkamp drives mye frivillig arbeid for partiene. Bare i LOs sommerpatrulje er det i sommer utført flere tusen dagsverk uten lønn. Men han skiller mellom jobb for partiet og organisasjonsarbeid.

– For oss ser dette ut som et arbeidsforhold og vi mener derfor at dette skal generere anstendig lønn, sier Spjelkavik.

– Annen type jobb

Det er ikke ulovlig å ha ubetalte praktikanter i Norge. I det private næringslivet er det blitt vanligere og vanligere med ubetalte praktikantstillinger for ungdom for å skaffe arbeidserfaring, ifølge Aftenposten.

På mikrobloggtjenesten Twitter fleiper Abid Raja selv at det er lønn nok å få se Venstre komme over sperregrensa etter valget.

Rådgiver i Venstres stortingsgruppe, Astrid Knutsen Hårstad sier til ANB at de også lønner traineer på Stortinget som de andre partiene, men at denne utlysningen er snakk om en annen type engasjement.

 

– Denne utlysningen handler om frivillige med et opphøyd ansvarsområde. Det er ikke snakk om en stilling. Lenger ned i utlysningen går det fram at arbeidet kan kombineres med skole og studier. Det er snakk om ettermiddags- og kveldsarbeid. Men det blir mange oppgaver. Det må man være forberedt på som frivillig i en valgkamp, sier hun.

Frivillighet

På at LO mener utlysningen innebærer at det er snakk om et arbeidsforhold, og at ordene «jobb» og «arbeid» brukes flere ganger i utlysningen svarer hun slik:

– Det kan godt hende at man har ordlagt seg slik at det kan tolkes sånn. Men dette er snakk om en eller flere personer som skal følge Abid Raja rundt og samarbeide med han i valgkampen. Vi har hatt folk i sånne roller før, som først har vært frivillige og som har endt opp i traineestillinger eller blitt ansatt hos Venstre etter hvert.

Hun understreker at politikken baserer seg på frivillighet på samme måte som for eksempel kultur og idrett.

–  Det hadde ikke vært mulig å drive valgkamp uten de hundrevis av frivillige som gjør en fantastisk jobb i valgkampen vår. Frivillig arbeid er «mye jobb» slik vi bruker uttrykket i dagligtalen, selv om det ikke en jobb. Folk stiller opp på Øyafestivalen og gjør en masse arbeid, og da er det for et selskap som tar ut utbytte, sier hun. (ANB).

LES OGSÅ:

Sier ja hvis Erna «frir» igjen 

3 x Gulbrandsen vil på Stortinget

Kommentarer til denne saken